Latskapen rår. Robotklipperen har blitt hageeiernes nye bestevenn. Aldri før har nordmenn kjøpt flere maskiner.

For Obs Bygg-butikker har omsetningen passert 33 millioner kroner så langt i år, det er en vekst på 14 prosent fra i fjor.

– Dette har blitt gressklipperen alle skal ha. For tre år siden solgte robotklippere for fem millioner kroner, skriver kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop i en Epost til Nettavisen.

Totalt har 6.000 klippere sust ut av de Coop-eide butikkene de siste to månedene.

– Det er ganske høyt antall når man tenker på hvor dårlig gresset har grodd i den ekstreme sommervarmen vi har opplevd i store deler av landet den siste tiden, fortsetter han.

Mangedobler salget

For Clas Ohlson er salget av robotgressklippere mangedoblet.

– Vi har så langt i år hatt en økning på 350 prosent, opplyser kundesentersjef Pål Olsen hos Clas Ohlson til Nettavisen.

Kjeden har 89 alt-mulig-butikker i Norge.

– Hva er grunnen til at de er blitt så populære?

– Ja, det er det som er spørsmålet. Vi tror at robotklipper er såpass vanlig at det sprer seg. De er også enkle i bruk og har blitt billigere enn de var før, sier han.

Coops robotgressklippere starter på 6495, og strekker seg til 17.495 kroner. Clas Ohlsons utvalg er priset fra 6995 til 17.998 kroner for den dyreste modellen.

Ber folk kvitte seg med gressklipperne

Den populære latskapen har en pris. Norsk entomologisk forening mener robotgressklippere truer mangfoldet av insekter.

– De bør kvitte seg med robotklipperen og gå til anskaffelse av ljå eller en gressklipper som kutter gresset høyere, sier insektekspert og leder Lars Ove Hansen i Norsk entomologisk forening.

Eksperten mener ljå er det aller beste.

– Deretter bør gresset fjernes. Det kan godt legges i kompost. Da kommer blomstene, og deretter sommerfuglene, humlene og biene. Det virker som folk rett og slett hater blomster, sier Hansen.

Les mer: Insektekspert advarer mot robotgressklippere

Tidligere har Pinnsvinhjelpen advart mot at robotgressklippere kan skalpere pinnsvin.

– De blir barbert, og noen ganger går det så dypt ned i huden på dem at de må avlives, sa Åse Salte Borgen, hjelper i Pinnsvinhjelpen i Rogaland til NTB i 2016.

Les mer: Robotgressklippere farlig for pinnsvin

– Ljå er dessverre en utopi

Clas Ohlson påpeker at robotklipperne har sensorer som gjør at de skal stoppe om noe kommer i veien.

– Man kan også stille inn klipperen kun til å klippe på dagtid da pinnsvin er aktive på kvelden og om natten, sier Pål Olsen.

Harald Kristiansen i Coop trekker også frem at det er viktig at klipperen er «under et vist oppsyn».

– Vi skal selvsagt alltid ta eksperter på alvor, og lytte til deres kunnskap. Jeg er ingen ekspert på temaet, men om du henger og slenger etter en motorklipper eller om klipperen rusler rundt for seg selv tror jeg ikke har noen betydning. Drømmen om at vi alle igjen skal gå rundt i hagen med ljå høres jo romantisk ut, men er nok dessverre en utopi, fortsetter Kristiansen.