*Nettavisen* Økonomi.

Selger rubbel og bit av spøkelsesskipet

Foto: (Foto: Andrew Shaw, SSNORWAY.NO)

Nå kan du sikre deg et lite stykke «Norway». Se de eksklusive bildene og video.

19.02.07 22:41

Se bildene fra båten nederst i saken!

Norske investorer har brukt millionbeløp på å sikre seg interiøret på SS «Norway». Nå skal den falmende skipsstoltheten selges bit for bit på internett.

- Etter at vi åpnet nettsidene våre, har vi opplevd en enorm interesse. Vi har fått flere tusen e-poster og fra kunder og samlere som er interessert i absolutt alt om bord i båten, sier Andrew Shaw til TV 2 Nyhetene.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo her

Lugarnøkler og dokumenter
Han er daglig leder for nettbutikken ssnorway.no, som skal tilby alt fra kunst, originaltegninger, skilt, lamper, dører, livvester og instrumentpaneler fra maskinrommet på det som er et av verdens aller mest berømte skip, melder TV 2 Nyhetene.

Til og med lugarnøkler, dokumenter og skipsnavnet «Norway», preget inn i skipssiden i massivt stål, har Shaw kjøpt. Mye av det som nordmennene nå har brukt et ukjent millionbeløp på å sikre seg, stammer fra den tiden skipet het SS «France», og seilte mellom Frankrike og New York.

Originale effekter
- Det var store mengder med originale effekter og kunst fra SS «France» som ikke var fjernet fra skipet. Det var overraskende både for oss og andre som har peiling på skipet, sier Shaw til TV 2 Nyhetene.

De enorme mengdene teakdekk skal nordmennene selge for kvadratmeterpris.

Siden i fjor høst har SS «Norway» rustet på grunn på den beryktede skipsopphuggingsstranden Alang på vestkysten av India. I dag utsatte indisk høyesterett opphuggingen av skipet, slik at miljøvernere kan få svare på rapportene som ble lagt frem for retten i formiddag.

Les også: «Norway»-hugging utsatt

Som TV 2 Nyhetene avslørte i går, konkluderer rapportene med at det er for sent å flytte det som i mange år var selve stoltheten i den norske utenriksflåten fra opphuggingsstranden.

Les også: For sent å redde SS «Norway»

- Siden skipet har blitt strandsatt med slepebåter, har hun blitt kjørt på land med full kraft, og har blitt stående slik at muligheten for bunnskader er store. Et hvert forsøk på å dra skipet tilbake på sjøen, kan resultere i at det kantrer, og blir liggende som et vrak (¿) Strandsettingen er dermed en irreversibel prosess, heter det blant annet i rapporten fra den tekniske ekspertkomiteen, ifølge TV 2 Nyhetene.

- Vanvittig syn
Andrew Shaw var selv vitne til at SS «Norway» ble kjørt på land på opphuggingsstranden tidligere i høst.

- Det var et helt vanvittig syn. Det er noe jeg aldri kommer til å glemme, sier Shaw til TV 2 Nyhetene.

Sammen med blant annet Thomas Adams, som planlegger en dokumentarfilm om skipets skjebne, er han en av ytterst få som har vært om bord på det falmende luksusskipet etter at skipet havnet på stranden.

- Det var helt sykt. Vannet rant innvendig, det var mugg flere steder om bord. Å gå fra dekk til dekk å se på dette, var mildt sagt spesielt. Hun var et spøkelsesskip, rett og slett, sier Shaw.

Selv om en skraping av skipet kan bety millioninntekter for mennene bak ssnorway.no, mener Andrew Shaw at det er trist å se skipet i den tilstanden det er nå.

- Alle syns dette er forferdelig. Alle har vært opptatt av at båten skulle kunne leve videre. Men når ingen har villet betale det som eierne ville ha, blir dette skjebnen til båten. Da er det bra at vi har reddet så mye av interiøret som mulig, i stedet for at det skulle gå tapt i India, sier Andrew Shaw til TV 2 Nyhetene.

Les også: Vil stanse SS «Norway»s helvetesferd

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.