NA24.no

Selger sa ikke at badet skulle pusses opp

(Finn.no)
Sist oppdatert:
Og kjøper kunne ikke norsk...

Selgeren av en leilighet i Ammerudlia borettslag i Oslo er dømt til å betale kjøper en erstatning på 135.000 kroner.

SELGE LEILIGHETEN? Finn megler

Oslo tingrett mener det forelå en mangel fordi selger ikke opplyste om at badene i borettslaget skulle rehabiliteres.

Ekteparet som kjøpte leiligheten sommeren 2007 ble klar over dette først halvannet år senere - i februar 2009 - da det kom oppslag på dørene i borettslaget om at arbeidene skulle starte opp.

Hopp i fellesgjeld
For ekteparet innebar dette en ubehagelig overraskelse. De hadde kjøpt leiligheten for 1,6 millioner kroner, inklusive fellesgjeld. Nå ville fellesgjelden øke med 175.800 kroner, og dermed også felleskostnadene.

Kjøperne kommer fra Kina og snakker dårlig norsk. Derfor fikk de sønnen til å besiktige leiligheten og oversette salgspapirene fra megleren.

«...lyst og pent oppusset bad av nyere dato med fliser både på vegger og gulv», stod det i prospektet.

Imidlertid sto det ingenting om at generalforsamlingen i borettslaget allerede hadde vedtatt at alle bad skulle pusses opp.

Megler hevdet at han ikke hadde fått opplyst dette av selger på det tidspunktet salgsdokumentasjonen ble utarbeidet, og ikke visste det når budet ble akseptert.

Mener ble gjennomgått
Selger av leiligheten mener han burde vært frifunnet. Hans viktigste argument var at informasjon om rehabiliteringen var tatt inn i vedlegg til kjøpekontrakten, som han mener ble gjennomgått på kontraktsmøtet.

Vedleggene var imidlertid totalt på 50 sider, og kjøpers språkkunnskaper var mangelfulle.

Retten legger avgjørende vekt på at selger visste om rehabiliteringen, men unnlot å opplyse om dette i salgsdokumentene. Det avgjørende tidspunktet i en slik prosess er ikke selve møtet der kjøpskontrakten undertegnes, men når bindende bud inngis.

Retten mener derfor det foreligger et brudd på opplysningsplikten, og dermed en mangel.

Avgjørende for prisen
Ekteparet var eneste budgiver, og retten mener det er sannsynlig at selger ikke ville oppnådd samme pris dersom kjøper hadde kjent til ekstrakostnaden knyttet til badet.

Selger på sin side hevdet at kjøper har reklamert for sent. Men retten kommer til at det ikke er tilstrekkelig dokumentert at kjøper ble informert om rehabiliteringen på kontraktsmøte. Retten fester ikke lit til at bilagene ble gjennomgåttt på en slik måte at kjøper – som altså ikke var så stødige i norsk – burde ha fått det med seg.

«Etter rettens oppfatning må det anses som grovt uaktsomt av selger å ikke sørge for at opplysningene i prospektet ble korrigert på en tydelig måte slik at eventuelle interessenter og kjøperne av leiligheten ble gjort kjent med vedtaket forut for avtaleinngåelsen», heter det i dommen.

Kjøper krevde erstatning på 151.000 kroner. Retten ga dem 135.000 kroner. Selger må også dekke saksomkostningene.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere