Selger svindleransikt som suvenir

Foto: (Scanpix)

For noen få hundrelapper kan det bli ditt.

20.04.09 12:39

Det mustasjepregede ansiktet til amerikaneren Sir Allen Stanford, siktet av amerikanske myndigheter for å ha svindlet til seg åtte milliarder dollar, kan nå bli ditt på en flis, ifølge Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

En entreprenør fra Florida selger fliser med ansiktet til Stanford på eBay for 29.99 dollar. Det er laget et begrenset opplag på 1.000 flis.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Eieren av nettbutikken som selger flisene, Kosmas Ballis, sier at bildet av Stanford ble laget kort tid etter at de amerikanske finansmyndighetene beskyldte finansmannen og tre av hans selskaper for massiv svindel.

Enorm avkastning
Stanford vokste opp i Mexia i Texas, og startet sin businesskarriere i Waco, der han også tok sin utdannelse. Han slo seg opp innen eiendom i forbindelse med oljeboblen i Texas på 1980-tallet, før han involverte seg i Stanford Financial Group of Companies. Gjennom finansvirksomheten startet han opp Stanford International Bank (SIB) i 1985.

Banken var lenge kjent som en bank som kunne tilby enormt høy avkastning til sine kunder.

Certificat of Deposit
Myndighetene undret seg over hvordan nettopp denne banken kunne love så mye høyere avkastning på sine produkter enn markedet for øvrig.

Svindelmistankene knyttes blant annet til salg av et spareprodukt som er velkjent og som tilbys av de fleste aktører i markedet, nemlig såkalte Certificats of Deposit (CD).

CD-ene kjennetegnes ved at de har de samme garantiene som vanlige sparekontoer, altså at de er forsikret og så å si 100 prosent sikre, men at kundene ikke har tilgang til pengene i en gitt periode.

Les mer her: Slik svindlet han for 56 milliarder

Populær kjeltring
Men selv om flisene av Stanford, som selv benekter at han er en svindler, er relativt populære er det enda flere som vil ha en flis med portrettet til kanskje tidenes største svindler.

Flisene av den skandaliserte milliardæren Bernard Madoff, som erklærte seg skyldig 12. mars, er nemlig populære saker.

- Madoff-flisen er vill, sier Ballis, ifølge Reuters.

Gigantisk og langvarig
Det blir nå anslått at det bare er smuler igjen av 65 milliarder dollar som investorene trodde ble konservativt forvaltet av Madoff, som tidligere var styreleder for Nasdaq-børsen.

En betydelig del av pengene kom fra velstående enkeltpersoner og fra veldedige organisasjoner, spesielt organisasjoner med tilknytning til det jødiske miljøet, hvor Madoff var høyt respektert.

Madoff innrømmet å ha forfalsket avkastningstallene for kunder siden 1990-tallet, men påtalemyndigheten tror svindelen begynte enda tidligere. Madoff sa utad at han investerte i aksjer og brukte derivater til å redusere svingningene i porteføljen. I realiteten viser det seg at han overhodet ikke gjorde transaksjoner for kunder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ponzi
Madoff har drevet en såkalt Ponzi-svindel, oppkalt etter Charles Ponzi, som i 1920 ble kjent som den første som drev et slikt system, hvor penger fra nye investorer brukes til å betale ut fiktiv avkastning til eksisterende investorer.

Slike systemer fører til at differansen mellom midlene som burde være til forvaltning og det som faktisk finnes, øker år for år. De kollapser når det blir tatt ut så mye penger at det ikke lenger er midler nok til å dekke over dette avviket. For Madoff skjedde dette på grunn av finanskrisen sist høst.

I desember tilsto han, først overfor sine to sønner og deretter overfor politiet.

Les mer her: Madoff i fengsel

Pinlig
Saken er ekstremt pinlig for det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission, som fikk et svært detaljert tips om saken for flere år siden uten å avdekke at Madoffs forvaltningsvirksomhet var en fiksjon.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.