*Nettavisen* Økonomi.

Selger unna etter bompengeskandalen

Foto: Ole Eikeland (Mediehuset Nettavisen)

Øyvind Hallerakers kone bytter jobb og selger konsulentselskapet.

29.06.13 09:47

2013 har ikke helt gått etter planen for Øyvind Halleraker, stortingspolitikeren for Høyre.

For første gang snakker han ut om det massive hardkjøret han og hans nærmeste ble utsatt for, etter at VG avslørte at Halleraker ikke hadde oppgitt til stortingsregisteret at han hadde mottatt honorarer for vervet som visepresident i Asecap, og vært involvert som rådgiver i et tunnelprosjekt, hvor også konen Ingrids administrasjonsselskap hadde et oppdrag.

- Ingrid har søkt, og fått, en stilling som daglig leder i et kommunalt eiendomsselskap. Hun starter der over sommeren 1. august, sier Halleraker til Nettavisen NA24.

- Hun har også valgt å selge sitt konsulentselskap Via Futura, og er dermed helt ute av samferdselssektoren, fortsetter Halleraker.

Sensasjonsmotivering

Asecap er en organisasjon for selskaper som bygger og drifter ikke statlige veier i Europa. Styrehonoraret Halleraker fikk var på rundt 20.000 kroner per år.

Stortingsrepresentanten mener det er tre ingredienser i denne saken, som sammen utgjør en farlig cocktail.

- Mangel på kunnskap, bompenger samt sensasjonsmotivering. Det er veldig lett å lage negative oppslag om noe såpass upopulært som bompenger, sier han.

Det medførte også at han sa fra seg vervet som Høyres transportpolitiske talsmann, for å få ro om saken. Partiets forslag til transportplan ble faktisk lagt fram dagen før det smalt.

- Resultatet for min del, er at jeg nå ikke følger opp det arbeidet jeg har brukt åtte år på å utvikle, nemlig Høyres transportplan, fortsetter Halleraker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rønning, Mats (NTB Scanpix)

- Hetsen ble så sterk

Halleraker legger ikke skjul på at han gjerne skulle fulgt opp mange av prosjektene som han brukte over åtte år på å jobbe med, men gitt situasjonen som oppsto, var det umulig for ham å fortsette.

- Hetsen fra visse medier ble så sterk, at det ble nødvendig å trå til side av hensyn til partiet. Om jeg og partiet har truffet et riktig valg med dette, gjenstår å se, sier Halleraker.

Mediene ble tapetsert av saker med Halleraker.

- Du kan ha gått så mange kurs du vil, men den mediestormen jeg har vært utsatt for, er det umulig å bli opplært i, sier Halleraker.

Da er det lurt å ha noen kalde hoder rundt seg.

- Etter noen dager fikk jeg mange gode råd fra profesjonelle kalde hoder. Det hjalp veldig, sier Halleraker.

Stortingsrepresentanten ønsker ikke å bagatellisere det han kaller; «min slendrian».

- Mitt problem er at jeg blir litt vel ivrig når jeg jobber med ting med den konsekvens at jeg glemmer litt formaliteter. Det kan du trygt si at jeg har skjerpet meg på, sier Halleraker.

Klemmer fra svære voksne karer

Det var rett før Høyres landsmøte det smalt. Mottakelsen han fikk der fra partikollegaer fra hele landet, varmet veldig.

- Jeg fikk mye støtte. Jeg fikk klemmer av svære voksne karer som jeg alltid før kun har tatt i hånden. De kom til meg og sa «Faen Øivind, dette har du ikke fortjent». Det varmet veldig, fortsetter han.

- Har Høyre behandlet deg dårlig?

- Nei, kommunikasjonsrådgiverne jobbet dag og natt med dette og må selvfølgelig sette partiet foran. Men som et lite individ opp i det hele, så har selvfølgelig jeg også noen tanker om hvordan ting skal gjøres, sier Halleraker.

Han ønsker imidlertid ikke å gi Høyre noen kritikk.

- De har behandlet meg bra, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (NTB Scanpix)

Hard medfart i pressen

Han byttet verv med Høyre-kollega Trond Helleland og er i dag en av to representanter for Høyre i Stortingets Kommunal- og forvaltningskomité.

- Det trives jeg godt med. Her driver jeg med alt fra distriktspolitikk til bolig- og innvandringsspørsmål, sier Halleraker.

Selv om at han fikk har medfart i pressen, mener han at pressen på generelt grunnlag oppførte seg bra.

- De har en rett og en plikt til å gå etter oss som er satt til å forvalte lovverket. Men da er det viktig at de er objektive i sin fremferd, sier Halleraker.

- Og det har ikke skjedd her?

- Ikke helt, nei. Jeg føler at folk sitter igjen med et inntrykk av at jeg sitter som eier og har interesser i bompengeselskap. Det har jeg overhode ikke. Jeg er verken styremedlem eller eier i noe slikt selskap, sier Halleraker.

Gjennom vervet i Asecap, representerer Halleraker norske aktører overfor store Europeiske interesser. Dette er selskaper som bygger og drifter motorveiene i Europa, og de er det mange av.

- Jeg har vært aktiv i Asecap helt siden 1990-tallet. Norske myndigheter og Høyres-ledelse har støttet engasjementet mitt hele veien, sier Halleraker.

Blant annet fikk han og resten av styret i Asecap i 1998 foretrede den daværende paven, Johannes Paul, i Vatikanet.

- Det var et relativt privat møte i hans leilighet med rundt 15 stykker i gruppen. Selv om paven hadde begynt å tuste litt på sine eldre dager, var han klar i sin tale. Det først han sa, var «Jaså, så det er dere som bygger veier Europa», sier Halleraker med et smil.

For øvrig det første smilet under intervjuet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Utviklet Auropass i sitt forrige liv

Han trekker fram arbeidet med å få AutoPASS ut til det europeiske markedet.

- Norge og Norden er langt fram på visse ting, blant annet AutoPASS. Jeg var faktisk med på å utvikle det i mitt forrige liv, sier stortingsrepresentanten.

- Asecap er en non-profit organisasjon som arbeider mye opp mot EU kommisjonen. Asecap leder og deltar i EU programmer som også får stor betydning for Norge. Jeg har fått full støtte for å være med der. Den gode hensikt med å ha dette vervet føler jeg ikke har kommet fram, sier han.

- Da VG tok kontakt med deg, hvorfor fortalte du ikke alt med en gang?

- Jeg gjorde det, men jeg var litt for kategorisk. De spurte om det var Asecap som betalte reisene mine og honorar noe jeg svarte nei på, for det gjorde de ikke. Det jeg selvfølgelig skulle ha svart, var at det var Norvegfinans som betalte, sier Halleraker.

- Det er en lærdom jeg har lært av dette, at det er bedre å si mer enn mindre. En dyrekjøpt lærdom, sier han.

Formuen skapt selv

Han misliker imidlertid sterkt et av de siste oppslagene som VG kjørte da det blåste som verst, som gikk på at Halleraker hemmeligholdt millioninntekter.

- Det er så grovt. Dette gjaldt et eiendomssalg for syv år siden, som selvsagt går fram av mine selvangivelser og hadde ingenting med bompengesaken å gjøre. Selv om dette med eiendomssalg, riktignok står langt nede i saken, var det skapt et inntrykk av at dette kom fra bompengevirksomhet. Tidligere har de omtalt meg som en av Stortingets «rikeste», så at jeg har en liten formue og har tatt utbytte er jo absolutt ikke hemmelig, sier Halleraker.

- Men den formuen har jeg skapt selv, på selvstendig næringsvirksomhet i mange år før jeg kom på Stortinget. Jeg har jobbet hardt bestandig helt fra ungdomstiden på Abildsø i Oslo, avslutter Halleraker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.