NA24.no

Selger unna for å finansiere kjøp

Sist oppdatert:
Telenor vurderer å selge virksomheter for å ha penger til milliardsatsinger fremover.

Totalt har Telenor investert godt over 70 milliarder kroner på mobilselskaper internasjonalt siden starten i Ungarn i 1993. Nå venter flere mulige milliardinvesteringer.

Telenor har kastet seg på i kampen om det egyptiske mobilmarkedet og håper på å få tilslag på den tredje GSM-lisensen der i landet, noe som kan bety en investering på knapt en milliard dollar.

Selskapet lukter også på det vietnamesiske markedet, hvor flere titalls millioner potensielle kunder bare venter på en mobiloperatør. Med en penetrasjon på kun 10 prosent, og god økonomisk vekst, er Vietnam et typisk Telenor-land. En avklaring kommer i løpet av året.

Rubler og dollar
Det vil kreve finansielle muskler. Penger må Telenor også ha for å kjøpe ut Alfa Group fra det russiske mobilselskapet Vimpelcom, hvor Telenor i lengre tid har kjempet om kontroll over milliardinvesteringen.

Om Telenor får gjennomslag for den markedsbaserte utløsningsmekanismen og det ender med at selskapet kjøper Alfas aksjer i Vimpelcom. Selskapet er i dag verdt rundt 60 milliarder kroner og Alfa Group sitter på 25 prosent av aksjene. Dermed må Telenor ut med flere titalls milliarder kroner, om de ender opp med å kjøpe Alfa Group.

Om alt dette skulle skje samtidig, betyr det at Telenor trenger penger. Selskapet har allerede satt sitt program for gjenkjøp av aksjer på hold, men må foreta noen krumspring for å finansiere en eventuell satsing i Vietnam og Egypt, samt et potensielt kjøp av Vimpelcom.

- Om alt dette skulle komme i samme smell, som er lite sannsynlig, mener vi at vi skal klare å håndtere det finansielle rundt det, sier Jon Fredrik Baksaas til NA24.

Vurderer salg
Han bekrefter at salg av virksomheter kan bli aktuelt.

Det kan bety at selskapet kvitter seg med mindre viktige strategiske satsinger. Selskapets 50 prosents eierandel i det børsnoterte it-selskapet EDB Business Partner kan innbringe rundt 2,5 milliarder kroner. Et potensielt salg av det 100 prosent eide datterselskapet, Telenor Broadcast, kan innbringe gi 13 milliarder kroner inn på konto, ifølge analytikere NA24 tidligere har snakket med.

- Vi vil se over hele vår portefølje, sier Baksaas, som ikke vil si nøyaktig hvilke selskaper som kan henge i en tynn tråd i Telenor-konsernet.

Men det fins også andre måter å finansiere den videre veksten på. Telenors finansielle situasjon er relativt god, så det burde ikke være noe problem å få lånefinansiert betydelige kjøp.

Etter at Jon Fredrik Baksaas tok over Telenor-ledelsen fra Tormod Hermansen i 2001 har verdien av selskapet blitt mer enn tredoblet. Etter et hopp på rundt åtte prosent etter at selskapet la frem historisk gode resultater torsdag morgen, er verdien nå 133 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere