*Nettavisen* Økonomi.

Selges en milliard smuglersigaretter i Norge årlig

Norge flommer over av smuglersigaretter. Det omsettes for nesten 2,5 milliarder kroner. Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)

Norge flommer over av smuglersigaretter, som nå utgjør nesten 30 prosent av det totale sigarettforbruket i Norge.

01.06.15 09:42

Dette er tre ganger så mye som tidligere anslag, viser en ny undersøkelse fra konsulent- og revisjonsfirmaet KPMG.

- Tallene er skremmende og de sjokker oss. Vi har visst lenge at Norge er et eldorado for profesjonelle smuglere og at mange fristes til å ta med litt ekstra fra utlandet på grunn av den høye prisen på sigaretter, men en milliard sigaretter er et utrolig høyt tall, sier informasjonsdirektør Christian Angell i Philip Morris Norge til Nettavisen.

KPMG har utført undersøkelsen på vegne av flere av Europas store tobakksselskaper, blant annet Christian Angells Philip Morris.

Norge er på Europa-toppen når det gjelder forbruk av smuglersigaretter. Kun Latvia har mer.

Søndag avslørte Nettavisen at det fortsatt selges smuglersigaretter over disk i kiosker i Oslo.

LES HER: Her går kioskeieren løs på Nettavisen

LES HER: Se videoen hvor smuglersigaretter selges midt i Oslo

KPMGs undersøkelse viser at det ble omsatt 960 millioner ulovlige sigaretter i Norge ifjor.

Samtidig beslaglegger toll og politi bare rundt ni milioner sigaretter i året. Smuglersigarettene stammer gjerne fra Polen og Romania.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Her går en kioskeier som selger smuglersigaretter løs på Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland og fotograf Paul Weaver. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


Finansierer terror
Angell forteller at bransjen har hatt mange møter med myndighetene de senere årene, for å sette smugling på dagsorden.

- Det er dokumentert av Europol at fortjenesten fra smugling går til å finansiere terror og organisert kriminalitet. Samtidig har politiet avdekket falske sigaretter som inneholder alt fra rottegift til arsenikk, sier Angell.

I Norge koster typisk en 20-pakkning med smuglersigaretter rundt 50 kroner, mens en ekte pakke koster rundt det dobbelte. Det betyr at det omsettes smuglersigaretter i Norge for nærmere 2,5 milliarder kroner i året.

Bak mye av salget finner man noen av verdens farligste terrororganisasjoner.

- «Terrorism Analysis Centre» i Paris har dokumentert at IS, Al–Qaida, Taliban, Hizbollah, ETA og IRA, alle har vært innblandet i, og finansiert virksomheten sin, med tobakkssmugling, sier Angell.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi mener at denne undersøkelsen bekrefter at justismyndighetene må bruke flere ressurser på å stanse sigarettsmuglingen inn til Norge. Kanskje justisministeren burde sette ned et eget utvalg som kommer med konkrete råd? spør Christian Angell.


Taper 1,6 milliarder i skatt
Mange taper på det enorme illegale sigarettmarkedet i Norge, også staten, som taper rundt 1,6 milliarder kroner i inntekter på tobakksavgiften.

- Vi mener at denne undersøkelsen bekrefter at justismyndighetene må bruke flere ressurser på å stanse sigarettsmuglingen inn til Norge. Kanskje justisministeren burde sette ned et eget utvalg som kommer med konkrete råd? spør Angell.

Han tror helsemyndighetenes planer om å innføre nøytrale sigarettpakker bare vil gjøre Norge til et enda mer interessant land for smuglere.

- Nøytrale pakker er veldig mye lettere å produserte illegalt og svært mye vanskeligere for forbrukere å avsløre som falske sigaretter, sier Angell.

Nettavisen avslørte
Nettavisen kunne også i mars i år avslør,e at det midt i Oslo sentrum blir omsatt smuglersigaretter i stor skala over disk i mindre kiosker.

Da Nettavisen konfronterte en av kioskeierne, la han alle kortene på bordet. Han kunne fortelle at smuglersigarettene kom fra Romania via Sverige og at han omsatte fire til fem kartonger daglig.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Her legger kioskeieren alle kortene på bordet da han blir konfrontert med salg av smuglersigarreter av Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland i mars i år. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


Utdrag fra Nettavisens samtale med kioskeieren i mars:

- Hvor mye selger du sigarettpakkene for?

- Det er ingen hemmelighet. 50 kroner pakken.

- Hvor mye kjøper du dem for?

- Jeg betaler 300 eller 350 kroner kartongen. Det er 10 pakker i en kartong.

Dette er under halvparten av det man må ut med i en butikk. Trolig tjener kioskeieren nærmere 1.000 kroner dagen, eller nærmere 365.000 kroner i året på denne ulovlige virksomheten.

- Hvor mye skatter du av gevinsten?

- Nei, det er svarte penger, det er kriminalitet. Det er derfor jeg sier at jeg vil slutte med dette. Det er ikke bare tomme ord. Jeg ønsker å finne noe rent å drive med.

LES HER: Her blir han tatt på fersken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag