NA24.no

- HELT SYKT: Selv utleieren mener prisen hun må ta for et soverom på 10 kvm, 8.000 kroner, er horribel. - Det er egentlig helt sykt at vi må ta en slik pris, men slik har det blitt i et marked preget av mange useriøse utleiere, sier Kristin Kristiansen
- HELT SYKT: Selv utleieren mener prisen hun må ta for et soverom på 10 kvm, 8.000 kroner, er horribel. - Det er egentlig helt sykt at vi må ta en slik pris, men slik har det blitt i et marked preget av mange useriøse utleiere, sier Kristin Kristiansen

Selv utleieren synes leieprisen for denne leiligheten er horribel

- Det er egentlig helt sykt at vi må ta en slik pris, men slik har det blitt i et marked preget av mange useriøse aktører.

TROMSØ (Nord24.no): - For den summen vi betalte for å sikre vår datter tilgang til boligmarkedet i Tromsø kunne vi kjøpt tre-fire hus her i Honningsvåg, forteller Kristin Kristiansen da Nordlys tar kontakt angående annonsen hun har lagt ut på hybel.no.

- Det er egentlig helt sykt at vi må ta en slik pris, men slik har det blitt i et marked preget av mange useriøse utleiere.

Kjøpte leilighet for å hjelpe datter

Kristiansen forteller at hun og ektemannen valgte å kjøpe leiligheten på 40 kvm i Tromsdalen for å bistå datteren på 20 år mens hun studerer i Tromsø. Prisen for leiligheten endte på rundt to millioner kroner, og totalt har de utgifter på rundt 15-16.000 kroner i måneden knyttet til leiligheten. Det forklarer månedsleien på 8.000 kroner for et 10 kvm stort soverom med tilgang til stue, kjøkken og bad.

- Det høres mye ut, men her får du tilgang til en leilighet hvor alt er helt nytt. Den er fullt møblert med fine møbler, kopper, kar og tallerkener, og i leien er det inkludert strøm, oppvarming, internett og kabel-TV. Du trenger egentlig kun ha med deg klær og tannbørste når du flytter inn, sier Kristiansen til Nord24.no, og føyer til at også datteren betaler en lignende husleie til foreldrene.

Dårlige erfaringer med useriøse utleiere

Kristiansen forteller at datteren hadde svært dårlige erfaringer fra de to stedene hun bodde i kollektiv i Tromsø før de valgte å kjøpe leiligheten.

- Hun opplevde at rommene var skitne, gamle, fulle av feil som dårlig elektrisk anlegg. I tillegg møtte hun på useriøse husverter som ikke brydde seg om klager, men kun virket å være interessert i å få inn leia.

Et av stedene hadde datteren en månedsleie på 5.500 kroner. På toppen av dette kom strøm, internett, kabel-TV og andre utgifter. Totalt skal dette ha beløpet seg til 7.800 kroner måneden.

- Og det for et sted som var skitten og gammelt. Da må det være bedre her som alt er inkludert og er nytt, sikkert og rent.

Kristiansen gir uttrykk for at hun synes synd på dagens unge som må inn på leiemarkedet i Tromsø.

- Ungdommene er jo avhengige av å ha reale utleiere, men det er det jo ikke alle som er. Utleiemarkedet er jo svindyrt, og det virker å være mange useriøse aktører som kun er ute etter å tjene penger. Jeg forstår jo selvsagt at man har lyst til å tjene på en investering, men det er stor forskjell på dét og å utnytte ungdommer i en vanskelig situasjon.

Ikke uvanlig med en såpass stiv pris

Da Nordlys kontakter kundekonsulent hos Bolighjelpa til Studentsamskipnaden i Tromsø, Olav Benjaminsen, kan han fortelle at han har bitt seg merke i annonsen til Kristiansen.

- Det er klart det er en ganske så stiv pris, så unge som ser for seg å leie denne må nok ha en jobb ved siden av studiene for å kunne dekke månedsleien. Men det er nok likevel ikke helt uvanlig at månedsleien kan bli så høy som dette, sier han, og fortsetter:

- Spesielt ikke i tilfeller som dette, hvor utleier har måtte kjøpe seg inn på markedet og ønsker å få dekket sine utgifter i forbindelse med dette, sier han til Nord24.no.

Benjaminsen forteller at de ikke er uvanlig at de ser at enten studentene selv, eller deres foreldre, ender opp med å kjøpe en leilighet med to soverom hvor man så leier ut det ene rommet for å redusert boutgiftene.

- I dette tilfellet så opplyser jo utleier at de selv valgte å kjøpe seg inn på markedet for å unngå useriøse utleiere. Har du inntrykk av at det er mange useriøse aktører som velger å utnytte det pressede boligmarkedet i Tromsø?

- Det er nok en del som spekulerer i markedet, også i Tromsø, men inntrykket jeg sitter igjen med av utleierne vi har kontakt med gjennom Bolighjelpa, er at de fleste av disse er seriøse folk.

Denne saken er levert av Nord24.no.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere