NA24.no

Selvangivelsen tilgjengelig for 3,4 millioner nordmenn

Som tidligere år opplevde flere brukere opplevde problemer med det statlige nettstedet. De fikk ikke logget seg inn via ID-porten for å få tilgang til Altinn-tjenesten. Det var imidlertid planlagt ifølge talsperson.
Som tidligere år opplevde flere brukere opplevde problemer med det statlige nettstedet. De fikk ikke logget seg inn via ID-porten for å få tilgang til Altinn-tjenesten. Det var imidlertid planlagt ifølge talsperson. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
I løpet av det første kvarteret etter midnatt natt til torsdag hadde 60.000 personer sjekket selvangivelsen på nett.

Selvangivelsen for skatteåret 2014 ble ved midnatt tilgjengelig på nett for  3, 4 millioner nordmenn.

Som tidligere år opplevde flere brukere opplevde problemer med å få tilgang til tallene fra Skatteetaten. De fikk ikke logget seg inn via ID-porten for å få tilgang til Altinn-tjenesten. Det var imidlertid planlagt ifølge talsperson.

- Status er at vi hadde 60.000 innlogginger i ID-porten i løpet av det første kvarteret. ID-porten fungerte som normalt. Men enkelte brukere fikk i en periode ventetidsplakat. Dette er en kontrollert innsnevring av tilgangen. En planlagt avgrensing i trafikk sikrer at ID-porten ikke går ned og dermed blir helt utilgjengelig, opplyser kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) overfor Dagbladet.

Han ber folk være tålmodige og sier at Difi er godt forberedt på å takle de mange som skal sjekke selvangivelsen torsdag morgen.

1,2 millioner må vente
Fra mandag 23. mars vil selvangivelsen også være tilgjengelig elektronisk for de 1,2 millioner personene som ikke tidligere har kommunisert elektronisk med myndighetene, og som ikke har reservert seg mot elektronisk kommunikasjon. 64 000 personer har bedt om å få selvangivelsen kun på papir.

Frist for å levere selvangivelsen er 30. april.

Lett tilgjengelig
I år får du muligheten til å sjekke selvangivelsen din på mobilen.

Altinn (Brønnøysundregistrene) lanserte en egen app allerede i fjor sommer. I år er det imidlertid første gang du får mulighet til å sjekke resultatet av selvangivelsen via appen. Ønsker du å gjøre endringer, må du likevel logge deg inn via nettsiden, skriver vest24.no.

Det positive med Altinn-appen er at den finnes til både Android, iOS og Windows Phone, og at meldingene fra Skatteetaten ligger lett tilgjengelig.

MinID
For å logge deg inn, blir du derimot sendt videre til Altinns nettside, hvor du får valget mellom å logge deg inn med BankID eller MinID. Vi fikk ikke mulighet til å bruke BankID på mobilen, selv om det fungerer i alle andre sammenhenger. Isteden må de fleste av oss frem med den nesten anakronistiske kodebrikken for å logge inn med BankID.

Vi anbefaler derfor at du setter opp MinID allerede nå, så er innloggingen gjort på et halvt minutt på torsdag. Så fremt ikke Altinn-systemet blir overbelastet, noe som har hendt tidligere. Windows Phone-brukere har uansett bare mulighet til å logge inn via MinID foreløpig.

Slik sjekker du selvangivelsen
Her sjekker du selvangivelsen din

Når du får selvangivelsen er det viktig å sjekke at alt er riktig. Her er noen hjelpemidler utarbeidet av Skatteetaten

Endre kontonummer
Du får pengene igjen raskere hvis Skatteetaten har riktig kontonummer. Mellom 19.mars og 15.mai kan du sjekke og eventuelt endre kontonummeret ditt her. Les mer om å endre kontonummer.

Når kommer skatteoppgjøret?
Det er først når Skatteetaten har behandlet selvangivelsen din, at du får vite nøyaktig hvor mye du må betale eller får igjen. Det er dette som kalles skatteoppgjøret. På nest siste side i selvangivelsen ser du en foreløpigberegning av tilgodebeløp (det vil si det Skatteetaten skylder deg) eller restskatt . Se et eksempel.

Skatteetaten varsler deg på SMS/e-post når skatteoppgjøret ditt er klart. Første pulje med skatteoppgjør kommer 24. juni. Neste mulighet er 6. august, og deretter blir det løpende oppgjør frem til 14. oktober. Leverer du selvangivelsen på papir, får du skatteoppgjøret ditt tidligst i august.

Levering på papir
Leverer du selvangivelsen på papir, må du sende den til:

Skatteetaten
Postboks 4305
8608 Mo i Rana

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere