Gå til sidens hovedinnhold

Selvmord opp i PFU

Aftenposten er innklaget til Pressens faglige utvalg etter en artikkel om selvmord på veiene. - Dagens viktigste sak, sier Per Edgar Kokkvold.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Den prinsipielt mest interessante saken i dagens PFU-møte er mot Aftenposten og omhandler selvmord på veiene, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Vær varsom-plakaten, som er journalisters etiske regelverk, sier man ved omtale av selvmord i pressen skal trå veldig varsomt. Identifisering skal unngås.

Selvmord
Aftenposten satte i sommer fokus på problematikken med selvmord i trafikken, som skjer ved at personbiler kjører i frontkollisjon mot tunge vogntog.

Avisen baserte sin artikkel på en rapport fra psykiater Hans Olav Tungesvik om denne stadig økende problematikken.

- Aftenposten har to saker til behandling på PFU-møtet i dag. Den første saken handler om selvmordsparagrafen, sier redaktør Morten Abel i Aftenposten til NA24.

Abel sier avisen tok utgangspunkt i et intervju med en trailersjåfør som hadde opplevd dette og bilder fra et slikt ulykkested.

- Familien til den avdøde mener vi gjennom dette identifiserer den avdøde, med klokkeslett og sted. Det at vi indirekte identifiserer en avdød person er essensen i saken, sier Aftenposten redaktør Abel til NA24.

Aftenposten beklaget identifiseringen
Klagen fra familien til den avdøde går på identifiseringen og at de vil ha en prinsipiell avgjørelse i saken ifølge Abel.

- Vi var raskt ute og beklaget dette til familien, selv om vi står på vår fulle rett til å skrive om disse problemstillingene, sier han.

Den omtalte saken stod i Aftenposten 14.juni og beklagelsen ble trykt 23. juni:

«Aftenposten beklager at ulykken ble identifisert ved tid og sted ble oppgitt, og den belastning omtalen derved ble for de pårørende».

- Vi hadde dialog med en representant fra familien som ønsket en mer prinsipiell vurdering av saken, sier Abel.

Ved nyåret kom det skjerpelse av reglene om selvmord. Dagens PFU-møte skal diskutere denne prinsipielle saken, ifølge generalsekretær Per Edgar Kokkvold.

På overtid
Dagens møte skulle egentlig gått forrige uke, men ble flyttet til tirsdag 3.oktober.

- Det er en helt ordinær saksliste med 13 saker, sier Kokkvold til NA24.

Utfallet vil bli annonsert tirsdag ettermiddag.

- Jeg har også på eget initiativ meldt inn en sak som omhandler tekstreklame i ukebladet Elle, sier Kokkvold.

Totalt er det 13 saker innmeldt på dagens møte. 12 av sakene er fra trykte medier og den siste mot TV2 Hjelper deg fra Oslo Alpine Sportsklubb.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året