*Nettavisen* Økonomi.

Senator advarer Kina om sanksjoner

En amerikansk senator advarer Kina om at Washington kan komme til å vedta handelsrestriksjoner fordi Kina holder valutaen kunstig lav.

10.01.06 13:43

(NA24): USAs handelsunderskudd med Kina endte på 200 milliarder dollar i 2005 – en økning på 25 prosent sammenliknet med året før. Underskuddet utgjør 30 prosent av USAs totale handelsunderskudd.

USA har tidligere kritisert Kina for å holde yuanen kunstig lav som et middel for å stimulere landets eksport. I dag ble kritikken gjentatt av demokraten Max Baucus i Senates finanskomité under et seminar i Beijing.

Baucus uttalte at han er tilhenger av handelen med Kina og at han ikke ønsker restriksjoner i handelen med landet. Men det voldsomme handelsunderskuddet USA har overfor Kina, kan føre til at Washington innfører barrierer på handelen, mener Baucus.

- USAs politikk overfor Kina vil bli uhåndterlig dersom underskuddet fortsetter å vokse, sa Baucus ifølge Reuters.

- Dersom ikke Kina griper inne for å kutte handelsgapet, kan Washington komme til redusere importen fra Kina, fortsatte Baucus, som understreket at han er motstander av en slik proteksjonistisk politikk.

Kina innførte tidligere i år en valutareform som har ført til at yuanen gradvis har styrket seg. Reformen gjør at yuanen flyter mer naturlig mot utenlandsk valuta, men det er fortsatt begrensninger for hvor mye yuanen kan synke eller stige per dag.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.