NA24.no

Send SMS fra hvem du vil

Sist oppdatert:
Med denne tjenesten kan du lure vennene dine trill rundt. Eller lage et sant helvete for dine verste fiender.

«Hei kjære! Takk for i natt – det var herlig! Kyss og klem fra Petter»

Hadde du blitt mistenksom hvis kjæresten din hadde fått en slik melding tikkende inn en søndag morgen etter en fuktig natt på byen? Det trenger du ikke nødvendigvis være – det kan nemlig være alle andre enn Petter som har sendt meldingen.

Det finnes en rekke programmer hvor du kan velge nummer for både mottaker og avsender, tidsinnstille meldinger og velge å skrive avsendernavn som «Gud», «Kongen» eller Britney Spears.

Enkelt og billig
Tjenesten Nettavisen har benyttet seg av, Clickatell.com, er svært enkel i bruk. Du registrerer et brukernavn, et mobiltelefonnummer og en e-postadresse. SMS-kreditt kan enkelt kjøpes via selskapets hjemmeside. Etter å ha bekreftet informasjonen er du klar for å sende din første melding.

Tidligere var de første 20 meldingene gratis, men nå er prisen per tekstmelding 36 øre fra første stund. Sammenlignet med standardpriser i Norge, er dette slett ikke verst.

I utgangspunktet er dette en nettbasert tjeneste, men du kan uten problem bruke den fra nettleseren på din mobiltelefon. Dermed er du ikke avhengig av å sitte foran datamaskinen for å sende luremeldinger til venner og kjente.

Velg navn eller nummer
Når du skal sende en melding må du først skrive inn mottakers mobilnummer. Deretter forfatter du meldingen du ønsker vedkommende skal se. På «avanserte valg» kan du velge å skrive inn avsenders mobilnummer, eller navnet på ønsket avsender.

Velger du å skrive inn «avsenders» mobilnummer, vil nummeret hentes opp fra mottakerens telefonliste dersom nummeret er lagret der. Dermed vil det være umulig å se hvor meldingen egentlig kom fra. Skriver du at meldingen er fra Britney Spears, er det relativt enkelt å avsløre at hun ikke står bak meldingen.

Kan utnyttes
Uskyldige kjærlighetserklæringer fra Britney Spears, er neppe de meldingene som gjør størst skade, men kommer tjenesten i feil hender, kan den raskt utnyttes.

En tenkt situasjon hvor noen med vilje går inn for å sette kolleger, venner eller kjærester opp mot hverandre er langt mer uheldige og kan både skape splid og uvennskap.

I de mer seriøse tilfellene kan det også dreie seg om forsøk på økonomisk svindel i form av ønsker om 20.000 kroner i forskudd på lønn – utbetalt til en helt annen konto enn den som tilhører den egentlige lønnsmottakeren.

- Vi har ikke registrert at denne typen tjenester har blitt noe problem, men vi overvåker og tar imot tips fra kunder som føler seg lurt, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Netcom til Nettavisen.

Ikke ulovlig
Tekstmeldinger fra falsk avsender kan brukes til uskyldig moro og småpek i vennegjengen, og er ifølge politiadvokat Eirik Trønnes Hansen ved Kripos' datakrimavdeling i utgangspunktet ikke ulovlig å bruke.

- Å sende tullemeldinger med falsk identitet er ikke i ulovlig i seg selv. Det er hva meldingen brukes til som avgjør om det er begått en straffbar handling, sa han til Mobilen.no for noen måneder siden.

Også Post- og teletilsynet kjenner til flere nettsider der det er mulig å sende SMS med egendefinert avsender. De har ingen reguleringsmulighet ettersom nettsidene holder til i utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere