Gå til sidens hovedinnhold

Sender penger til skatteparadis

Hydro innrømmer manglende kontroll med pengestrømmen til korrupt regime.

Hydro innrømmer at de ikke har full kontroll over utbetalinger til et av verdens mest korrupte regimer. Pengene går til en konto på De britiske jomfruøyene.

NA24 - din næringslivsavis

Hydro har utstrakt forretningsvirksomhet med tadsjikiske interesser. Men det norske selskapet har ikke full oversikt over hvor pengene de betaler ender opp.

Etter rundt to års bitter krangel bila Hydro og det statlig eide tadsjikiske smelteverket TadAZ striden for et knapt år siden. Da hadde de kommet til enighet om hva som skulle skje med en erstatningssum på nær 150 millioner dollar, som de hadde blitt tilkjent av en britisk domstol i april/mai 2006.

Pengene skulle Hydro få på grunn av manglende leveringer av aluminium.

Kort anbudsfrist
Sent i desember 2006. Få dager etter at Hydro og tadsjikiske TadAZ kunngjør at de har bilagt striden de har vært i siden slutten av 2004, rykker det tadsjikiske selskapet inn en annonse i Financial Times. Der kunngjør de en anbudsrunde om leveranser av alumina, råstoff til aluminiumsproduksjon, til det store smelteverket.

Anbudsfirsten er kort. Kun en uke senere, 29. desember, vil det tadsjikiske statsselskapet ha inn tilbud.

Selskapet som stikker av med seieren heter Talco Managment Ltd (TML). Selskapet ble registrert på De britiske jomfruøyene få uker i forveien, et sted hvor selskaper vanligvis får full diskresjon og gunstige skattebetingelser.

Selskapet skal fungere som en agent for TadAZ, og håndterer de kommersielle sidene ved driften. De kjøper alumina og andre råvarer, transporterer det til Tadsjikistan, betaler en avgift hos smelteverket og selger aluminium etterpå.

En av kundene er Norsk Hydro.

Uklart eierskap
Eierskapet til selskapet er litt uklart. Etter det NA24 erfarer er det eid 35 prosent av Vostokredmet, den statlig eide uraniumsprodusenten som i likhet med TadAZ er kontrollert direkte av presidenten. Et annet statlig selskap, Barki Tojik, eier også 35 prosent. De siste 30 prosentene eies av en liten gruppe rike, tadsjikiske investorer.

- Talco Management Ltd eies 70 prosent av myndighetene og 30 prosent av tre private forretningsfolk fra Tadsjikistan, bekrefter direktør i Hydro Aluminium, Simon Storesund, til NA24.

Han forteller at selskapet håndterer det kommersielle på vegne av smelteverket. De står for innkjøp av råvarer og metall i en ordning som er satt opp som en såkalt tolling-modell, hvor de kjøper inn råvarer og betaler en avgift for å konvertere det til aluminium hos smelteverket. Deretter selger de det til blant andre Hydro, en relativt vanlig deal i bransjen. Tilsvarende modeller har Hydro selv brukt tidligere.

Ikke full kontroll
En kilde med god kjennskap til det tadsjikiske selskapet forteller til NA24 om et selskap som ble opprettet for å kommersialisere sidene ved driften i TadAZ, noe de også gjør.

En stor del av kontantstrømmen til aluminiumsselskapet er plassert i hendene på Talco Management Ltd. Hvorfor selskapet, som er deleid av den tadsjikiske staten, er registrert på De britiske jomfruøyene, er et åpent spørsmål. Men selskapet er ikke oppført, hverken med eiere eller direktør, ifølge et selskapssøk NA24 har sett på selskapet.

Dette selskapet betaler Hydro millioner av kroner til for leveranser av aluminium. Hydro-direktøren innrømmer at de ikke har full kontroll over hvor pengene de betaler for aluminiumen fra smelteverket går.

- Når du leverer fra deg pengene vet du ikke helt hvor de går. Vi setter penger inn på konto til rette instans og gjør det vi kan. Men vi har jo ikke full kontroll over hvor pengene blir av til slutt. Vi skulle gjerne ønske at det var en større grad av gjennomsiktighet, sier Storesund til NA24.

Underslag og korrupsjon
For TadAZ (som nå har skiftet navn til de mer engelskklingende navnet Talco) har vært involvert i flere rettssaker hvor beskyldninger om underslag og korrupsjon har haglet. Hydro har selv fått beskyldinger om at de har sett mellom fingrene at en tidligere direktør og at tidligere samarbeidende selskap underslo millioner av dollar fra TadAZ fra 1996 til 2003, en påstand som ble tilbakevist av en britisk dommer i fjor.

De tok beskyldningene videre. En tidligere samarbeidspartner er beskyldt for underslag, det samme er den tidligere direktøren, mens den russiske aluminiumsgiganten Rusal ble beskyldt for å ha konspirert med disse for å sikre seg kontroll over TadAZ.

Tadsjikistan er et av verdens mest korrupte land og ifølge eksperter strekker korrupsjonen seg helt til topps i det tadsjikiske statsapparatet. Storesund erkjenner at det er utfordrende å gjøre forretninger i slike land.

- Vi er veldig observante på disse tingene og bruker mye tid på dette internt. Vi har nulltoleranse i forhold til korrupsjon, sier han og legger til at Hydros retningslinjer blir fulgt uavhengig av hvor i verden de opererer.

Samtidig innrømmer han at mangelen på gjennomsiktighet og forutsigbarhet er et problem for Hydro.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden