*Nettavisen* Økonomi.

Sender Tandberg-handel til Kredittilsynet

Bjørn Skogstad Aamo, Kredittilsynet Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Oslo Børs har sterke mistanker.

28.10.09 12:42

- Vi har mistanker som er såpass sterke at vi ikke utelukker brudd på lovgivningen på regelverket så derfor sender vi saken videre til Kredittilsynet, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NA24.

Dette kan være lekkasjer, innsideinformasjon eller andre brudd på lovgivningen.

Les også: Børsen sjekker Tandberg-handel

Kraftig oppgang
Torsdag 1. oktober ble det kjent at den amerikanske IT-giganten Cisco ville kjøpe det norske IT-selskapet Tandberg for 17 milliarder kroner.
Som vanlig gjennomfører Oslo Børs rutinemessige undersøkelser av aksjehandelen i forkant av bud og større transaksjoner. Det skjedde også i Tandberg-saken og undersøkelsene fra børsens side er nå avsluttet.

- Gjennom våre undersøkelser har vi avdekket forhold som gjør at vi ber Kredittilsynet se nærmere på Tandberg-handelene i forkant av Cisco-budet, sier Tor Arne Olsen til NA24.

NA24 har grunn til å tro at Kredittilsynet også har gjort sine helt egne undersøkelser av handler som ble gjort i forkant av budet.

Les mer: Gigant kjøper Tandberg

Stor nyhet
Nyheten om kjøpet slo ned som en positiv bombe i investormarkedet og aksjen steg elleve prosent. Dermed var det gode penger å tjene for de som satt med Tandberg-aksjer.

Avisen Dagens Næringsliv sammenstilte det perfekte kjøp fra tre finansnaboer i Vika i Oslo. Noen få dager før det store oppkjøpet, ifølge avisen, var det flere kjente investorer som kjøpte aksjer i selskapet.

Finansmannen Tore Aksel Voldberg kjøpte 125.000 aksjer gjennom sine selskaper Dukat, og Solon. Han sitter angivelig igjen med en gevinst på to millioner kroner med sin «timing» på denne investeringen.

Tidligere megler Edvin Austbø gjorde som Voldberg og kjøpte 70.000 aksjer, og dro drøye millionen på oppkjøpet. Sistemann i rekken i Vika er investor Arne Blystad som handlet 300.000 aksjer, og dro angivelig drøye fire millioner kroner på oppkjøpet.

Ingen av de tre har kommentert saken til Dagens Næringsliv.

Tore Aksel Voldberg har ikke svart på NA24s henvendelse

Kredittilsynet undersøker
NA24 får bekreftet fra Kredittilsynet at de undersøker saken.

- Ja, jeg kan bekrefte at vi undersøker denne saken, slik vi ofte gjør rutinemessig i slike saker, sier seksjonssjef Geir Holen i Kredittilsynet til NA24.

Han vil ikke si noen spesifikk om den konkrete saken, men sier på generelt grunnlag at tilsynet kartlegger tidspunktet for når innsideinformasjonen forelå, og hvem som kan ha handlet da.

- Kan du gi oss en tidsramme for når undersøkelsene konkluderes?

- Nei, ikke på nåværende tidspunkt, sier Holen til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.