Sendte aksjene ned

De amerikanske børsene startet opp, men oljeprisen, svake konsumenttall og demokratseier sendte dem rett ned igjen.

09.11.06 22:21

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De toneangivende indeksene startet dagen blandet, men endte med bred nedgang.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente Dow Jones-indeksen falt etter tre dager med opptur. Industriindeksen datt med 0,60 prosent. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 0,37 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen ramlet med 0,53 prosent.

HTML EMBED

Klikk her for å følge Nasdaq og børsene i utlandet

Demokratene vant Senatet
Republikanernes valgnederlag er komplett. Mens demokratene sikret flertallet i Representanenes hus allerede natt til onsdag, ble Senatets siste sete først avgjort torsdag.

Den demokratiske eks-republikaneren Jim Webb får det siste setet i Senatet. Resultatet er at demokratene får flertall både i Senatet og Representantenes hus, for første gang på 12 år.

Racet mellom de to kandidatene var uvanlig jevnt, og kun 7.236 stemmer skilte dem, ifølge AP. Webb fikk 1.172.538 stemmer mens Allen fikk 1.165.302 stemmer.

Lavere tillit i Michigan
Forbrukertilliten kom under det økonomene hadde ventet.

Universitet i Michigans forløpige undersøkelse over forbrukernes tillit er på 92,3 i november.

Økonomene hadde ventet at indeksen ville komme på 93,4 i november, viser tall fra Bloomberg News.

Oppmuntringstall
Handelsunderskuddet skrumpet inn i september etter å ha vært på det høyeste nivået på lang tid måneden i forveien. I september var handelslekkasjen på 64,3 milliarder dollar, mens økonomene hadde ventet et underskudd på 66 milliarder dollar.

Markedet ble også oppmuntret av at importprisene falt med 2 prosent i oktober. Dette var også et større fall enn det markedet hadde ventet. Ifølge en oversikt fra Bloomberg News ventet økonomene at importprisene ville falle med 0,9 prosent i oktober.

Det møtte opp 308.000 førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i forrige uke. Det var ventet at det ville møte opp 315.000 førstegangssøkende til stønad.

Syke aksjer
Men legemiddelaksjene fortsatte å falle etter at det ble klart at demokratene gjorde et knallvalg og at republikanerne også risikerer å miste makten i senatet. Det spekuleres nemlig en del i om demokratene vil svekke det mange ser på som konkurransefortrinn i helsesektoren. Selskapene Merck, Pfizer og Johnson&Johnson tapte alle rundt tre prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sterke Cisco
Sterke tall fra Cisco bidrar til at teknologiaksjene på Nasdaq får seg et løft. IT-selskapet satt igjen med et overskudd etter skatt på 1,61 milliarder dollar i siste kvartal, opp fra 1,26 milliarder samme kvartal i fjor. Samtidig økte omsetningen 28 prosent til 8,2 milliarder dollar.

Både resultatet og omsetningen kom inn høyere enn det analytikerne i hadde ventet på forhånd.

Oljet opptur
Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen NYMEX kostet et fat olje, med referanseverdi WtI og levering i desember, 61,14 dollar. Dette er en oppgang på 1,31 dollar, eller 2,2 prosent. Når gulvhandelen stenger fortsetter handelen elektronisk.

Oljeprisen ble en periode notert så høyt som 61,26 dollar fatet, som er den høyeste noteringen siden 26. oktober.

Oljeprisen stiger som en følge av at gårsdagens oljelagertall avdekket at det er mindre enn forventet med olje på lager. Noen analytikere tar lagertallene til inntekt for at det vi nå begynner å se effekten av OPECs produksjonskutt, som begynte 1. oktober. OPEC har vedtatt at de skal kutte produksjonen med 1,2 millioner fat, men det har også kommet signaler på at denne kvoten raskt kan ekspanderes dersom det er ønskelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

OPEC kutter oljeproduksjonen for å presse prisen høyere. Det er for øvrig første dagen på over to uker at oljeprisen har blitt handlet for over 61 dollar fatet.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Dagens nøkkeltall
Dow -0.60% til 12,103.30

Nasdaq -0.37% til 2,376.01

S&P 500 -0.53% til 1,378.33

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.