NA24.no

(Scanpix/Montasje)

Sendte kronen rett opp

Sist oppdatert:
Kronen styrket seg idet Gjedrem ble historisk.

Rett etter at det ble kjent at renten fra Norges Bank kuttes med 50 punker til 1,50 prosent, det laveste i bankens historie, falt kronekursen.

NA24 - din næringslivsavis

Kronen handles til 6,51 mot dollaren rundt 20 minutter etter rentebeskjeden. Det er rundt 10 øre lavere enn kursen før rentebeskjeden kom. Også euroen svekkes mot norske kroner. En euro koster rett under 8.70 norske kroner.

Vanskelig å forklare
Maren Romstad, analytiker i DnB Nor Markets, sier til NA24 at det som kom fra Norges Bank var som ventet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

DnB Nor Markets-analytikeren sier at hun ikke har noen god forklaring på hvorfor kronen styrket seg etter at rentebeskjeden kom, men peker på at det har vært labert volum den siste tiden i norske kroner.

Jostein Tvedt, sjefsstrateg i SEB Enskilda sier til NA24 at han også har litt problemer med å forklare at norske kroner styrker seg etter rentenedsettelsen.

- Det som antakelig skjer er at kronen gikk svakere i forkant av dette, rett og slett fordi noen snur posisjonene sine. Men det er minimale reaksjoner, sier Tvedt, som peker på at signalene fra Norges Bank ikke overrasker markedet.

Rapporten som kom fra Norges Bank var ikke overraskende.

- Utviklingen ute er kanskje noe svakere, men her hjemme er det ingen ting nytt fra rapporten som kom i mars, sier Romstad som peker på pengepolitisk rapport.

- Nå ligger det an til 0,25 prosentpoengs nedgang, som vi tror kommer på møtet i august, sier Romstad som peker på at det er en femti prosents sjanse for at dette kommer i august og ikke i juni når neste møte.

Mulig overraskelse
Erik Bruce, seniorøkonom i Nordea, mener dagens beslutning kan ha overrasket noen i markedet.

- Kronen gikk svakt i forkant, muligens på forventninger om at Norges Bank skulle komme med flere signaler slik banken har gjort i det siste, sier Bruce til NA24.

- Men renten skal ikke ha så mye å si for kronekursen nå. Fremover vil det være fundamentale forhold som vil bevege kronen, og ikke rentedifferanser.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere