NA24.no

Foto: Wiik, Eirill (SCANPIX)

Sendte ut brev med feil pasientopplysninger

Sist oppdatert:
St. Olavs Hospital sendte ut opplysninger om andre pasienter.

For å kartlegge forekomsten av postoperative infeksjoner, sender Laboratoriemedisinsk klinikk ut et skjema med spørsmål til pasienter som har blitt operert ved St. Olavs Hospital. Nylig ble det ved en feiltagelse lagt to skjemaer i samme konvolutt ved utsending, der det ene skjemaet inneholdt navn og personnummer til en annen pasient. Det framkom også at vedkommende hadde vært på sykehuset, men ikke diagnose eller type inngrep. St. Olavs Hospital ble gjort oppmerksom på feilen da pasienter tok kontakt.

- Dette er svært beklagelig, og vi er glade for at pasientene har tatt kontakt med oss. Dette skal ikke skje, sier klinikksjef ved Laboratoriemedisinsk klinikk, Trond Jacobsen, hvor brevene er sendt fra.

Menneskelig svikt
Tusen brev er sendt ut, og det er ikke mulig å vite hvor mange av disse som har fått to skjemaer i stedet for ett, der det ene altså inneholdt opplysninger om en annen person.

- Dette er en menneskelig svikt, og det er det vanskelig å gardere seg mot. Vi håper at pasienter tar kontakt med oss dersom de har mottatt brev med opplysninger om en annen person. Vi tar slike hendelser alvorlig, og forstår hvis noen reagerer når de mottar et slikt brev, sier Jacobsen i meldingen.

Registrerer postoperative infeksjoner
Skjemaet som sendes ut, er en del av Seksjon sykehushygienes kartlegging av visse infeksjoner som kan oppstå etter operasjoner. Dette gjøres for å følge opp nyopererte pasienter, og er et ledd i kvalitetssikringen av inngrepene og smittevern. I tillegg er det et verktøy for å sikre statistikk på antall postoperative infeksjoner hos pasienter som er utskrevet.

- Laboratoriemedisinsk klinikk har rutiner for oppfølging av pasienter som ikke gir tilbakemelding på spørreskjemaet. Ved purring vil man informere om feilforsendelsene, og beklage det som har skjedd. Klinikken vil slik kunne nå alle som ikke mottok første forespørsel. Det er viktig at vi har riktige tall på hvor mange som opplever infeksjoner etter inngrep, og vi er avhengige av at pasientene rapporterer opplevde komplikasjoner til oss. Vi har gjennomgått våre rutiner, og har skjerpet kontroll og dobbeltsjekk ved utsending av brev som inneholder pasientopplysninger. Jeg må bare beklage at vi ikke selv fanget opp feilen før utsendelsen av brevene, forklarer Jacobsen i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere