Senker børsene

Skrekkanslag sender aksjemarkedene rett ned. Nå stuper også oljeprisen

20.04.09 16:26

Dystre utsikter for hvordan resesjonen forløper senker børsene. Oslo Børs må også gi tapt etter at oljeprisen opplever et massivt fall mandag-

En drøy time før handelen på Oslo Børs er over blir hovedindeksen på Oslo Børs sendt ned 4,01 prosent til 235,58 poeng.

I Europa er også stemningen blitt dårligere. I Frankfurt faller DAX-indeksen 4,11 prosent, mens den franske indeksen CAC 40 i Paris faller 3,5 prosent. I London blir FTSE 100 sendt ned 2,6 prosent. De øvrige nordiske børsene faller mellom 2,8 og 4,4 prosent.

IMF-rapport
En nedslående rapport fra det internasjonale pengefondet, IMF, viser at finansmarkedene vil få mer å stri med i tiden fremover. Resesjonen vil vare lengre enn normalt og bli dypere enn hva som er sett de seneste årene.

IMF har sendt ut to kapitler fra den kommende rapporten som legges ut onsdag. Analysebyrået advarer mot at den økonomiske nedturen vil bli lengre og dypere enn vanlige resesjoner. Dette skyldes at tilbakegangen nå er synkronisert og vil kreve drastiske tiltak før det kan påberegnes en bedring. Det internasjonale pengefondet tror at det vil ta lengre tid enn normalt før den globale økonomien vil vise en bedring.

Les mer: Kutter i vekstprognose

Frykten for at det kommer flere dårlige nyheter på makrofronten i USA og at etterspørselen etter olje vil bli dårligere enn tidligere antatt fører at oljeprisen stuper. Ved råvarebørsen i London blir prisen på nordsjøolje med levering i juni sendt ned 5,74 prosent til 50,29 dollar per fat.

Les mer: Nedtur for oljeprisen

Tungvekterne sendes ned
StatoilHydro blir sendt ned 3,04 prosent til 118,20 kroner, og får følge av Yara. Aksjekursen til gjødselprodusenten faller 6,61 prosent til 152 kroner.

To oljeserviceselskaper peker seg positivt ut i morgentimene. EMGS-aksjen stiger 8,72 prosent til 5,11 kroner etter at de melder at de har fått sikret seg en kontrakt verdt 5,8 millioner dollar. Kontrakten gjelder innsamling av 3D-elektromagnetiske data i den østlige delen av Mexicogolfen.

Les mer: EMGS fyller Q2

Sevan Marine stiger 6,97 prosent til 7,06 kroner. Selskapet har vært et av de store ofrene som følge av finanskrise. Behovet for finansiering av flere prosjekter har ført til spekulasjoner om at de vil få problemer med å sikre seg tilgang på kapital og lagt en demper på aksjekursen det siste året. Mandag melder Sevan at deres største aksjonær spytter inn over 80 millioner kroner. Det er fond forvaltet av Luxor Capital Group som kjøper et konvertibelt obligasjonslån på 12 millioner dollar utstedt av Sevan.

Les mer: Sevan sikret millionlån

Vind i seilet
Shipping er i vinden mandag. Flere av selskapene til John Fredriksen stiger markant. Gassfraktrederiet Golar LNG stiger 7,04 prosent til 36,50 kroner. Tørrbulkrederiet Golden Ocean blir løftet 6,67 prosent til 5,12 kroner. Fredriksen er den dominerende aksjonæren i både Golden Ocean og Golar. Konkurrenten til Golden Ocean, Jinhui Shipping, blir sendt opp 3,27 prosent til 12,65 kroner. Fraktratene steg i forrige uke og har gitt et løft til sektoren.

Les mer: Bulkrally i New York

Flere andre shippingaksjer peker også oppover. Royal Caribbean Cruises fortsetter oppturen og klatrer 5,59 prosent til 79 kroner. Muligheten for en forsoning mellom Cuba og USA har slått heldig ut på aksjekursen til rederiet. Kjemikalietankrederiet Eitzen Chemical stiger 6,40 prosent til 3,99 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.