NA24.no

Senkes av sykdom, kroner og krise

Oppdrettsselskapet Cermaq varsler at fjerde kvartal blir langt dårligere enn ventet.

Oppdrettsselskapet Cermaq melder mandag morgen at det kommer til å få et svakere resultat enn ventet.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedgrunnen opplyses å være problemer med sykdommen ILA, en situasjon som har blitt kraftig forverret de siste månedene.

- Næringen har opplevd en sterk økning i antall nye tilfeller av ILA, og Cermaqs virksomhet har hatt 10 nye tilfeller av ILA siden utgangen av september, skriver selskapet i meldingen.

Utbruddene har spesielt rammet anlegg med fisk over to kilo og anlegg med fisk under et halvt kilo. Konsekvensene for Cermaq er at de slakter ned fisk.

- Selskapet har besluttet å destruere tre anlegg med liten fisk og fremskynde slakting av berørte anlegg med større fisk. Dette vil medføre salg av fisk med lavere slaktevekt enn forventet, noe som vil gi lavere inntekt, skriver selskapet videre.

I rene kroner vil dette si at selskapet må ta en nedskrivning i størrelsesorden 120 millioner kroner. Dette er omtrent 100 millioner verre enn ventet.

I tillegg får Cermaq en smell på valuta. Både lån og eiendeler blir høyere på grunn av svekkelsen av kronen. EWOS' resultat er også negativt påvirket av omregning av leverandørgjeld i utenlandsk valuta. Effekten er omtrent 30 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere