NA24.no

Sentimentet ned i USA

Sist oppdatert:
Inflasjonen skremmer forbrukerne i USA.

Stemningen blant de amerikanske forbrukerne faller videre.

NA24 - din næringslivsavis

Sentimentundersøkelsen fra universitet i Michigan viser en nedgang til 59,8 i mai fra 62,6 i april.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at sentimentet ville falle til 59,5.

I forkant var det knyttet en del spenning til utviklingen av inflasjonsforventningene. Og statistikken fra universitet i Michigan viser at inflasjonsforventningene steg til det høyeste på mer enn 20 år etter at drivstoffprisene har skutt i været.

Forventningene fremover viser også en dalende tendens til 51,1 i mai fra 53,3 april

Consumer confidence/Consumer sentiment - USA
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere