Sentimentet under spådommene

Foto: Mary Altaffer

Tilliten vokser ikke like mye som forventet.

15.01.10 16:16

Forbrukersentiment undersøkelsen fra universitetet i Michigan kom inn noe under økonomenes forventnigner.

Den foreløpige indeksen for januar steg til 72,8 poeng fra 72,5 poeng i desember.

Økonomene hadde på forhånd forventet en oppgang til 73,9 poeng, viser estimater fra Reuters.

Det er forventningene til de spurte som trekker ned. Delindeksen viser et fall til 67,5 poeng fra 68,9 poeng i desember. Indeksen for den gjeldende situasjonen steg til 81 poeng fra 78 poeng

Inflasjonsanslagene for de neste tolv månedene økte til 2,8 prosent i januar fra 2,5 prosent i desember. Anslagene for fem år steg til 2,8 prosent fra 2,7 prosent.

Forbrukertillit
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag