NA24.no

Sentralbanksjef senket USA-børser

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Det var ikke bare Gjedrem som havnet i medias søkelys torsdag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter å ha steget tre sesjoner på rad ble det brå nedtur igjen torsdag etter at landets sentralbanksjef sa at de venter en svakere vekst i 2008 enn det som tidligere er meldt.

NA24 - din næringslivsavis

Den amerikanske økonomien er i rute for vekst til tross for boligkorreksjonen, høye energikostnader og uroen i kapitalmarkedene, sier finansminister Henry Paulson i en tale til senatets bankkomité. I en uttalelse i forkant av talene sier Paulson at veksten kommer til å avta de neste kvartalene som kommer, men fremholder at det kommer til å være en vekst.

Sentralbanksjef Ben Bernanke signaliserer imidlertid at økonomien har blitt forverret og at de kan komme til å kutte renten ytterligere for å bedre tingenes tilstand.

I en tale til den samme bankkomitén sa Bernanke at sentralbanken vil gjøre det som kreves for å støtte veksten samt å gjøre sitt for å hindre en resesjon. Han sa også at en betydelig forverring i finanssektoren eller i kredittmarkedet med sikkerhet vil være tilstander som kan få sentralbanken til å kutte renten ytterligere.

Ifølge Bloomberg venter markedet at sentralbanken vil kutte renten ytterligere med en halv prosent på rentemøtet den 18. mars. Siden september har sentralbanken kuttet renten med 2,25 prosentpoeng.

- Aksjene er ned i dag fordi de har steget tre dager på rad, og Ben Bernanke nedjusterte økonomien. Markedet har sett etter en årsak til å ta gevinst og her er den, servert på et sølvfat på direktesendt tv, sier sjefmarkedsstrateg Art Hogan, ifølge MarketWatch.

Men sjefmarkedsøkonom Peter Cardillo sier til MarketWatch at gevinstsikringen har mer å gjøre med uroligheter i Midtøsten og den stigende oljeprisen enn med uttalelsene til finansminister Paulson og sentralbanksjef Bernanke.

Libanesiske Hizbollah skal ha erklært hevn på Israel for å ha drept en av sine ledere. En av geriljagruppens ledere erklærte åpen krig mot Israel under begravelsen til sin leder, ifølge Bloomberg.

Underskuddet i den amerikanske handelsbalansen var på 58,76 milliarder dollar i desember. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig ble underskuddet for november uendret på 63,12 milliarder dollar. Økonomene ventet at handelsbalansen ville ligge på minus 61,1 milliarder dollar i desember, det viser tall fra Bloomberg News.

Totalt økte eksporten med 1,5 prosent til 144,32 milliarder dollar, mens importen falt med 1,1 prosent til 203,08 milliarder dollar. For hele 2007 var underskuddet på 711,6 milliarder dollar og det var en markant nedgang fra 758,5 milliarder dollar i 2006.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt for andre uke på rad i forrige uke. I forrige uke møtte det opp 9.000 færre førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd ved arbeidskontorene i USA. Det viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Antallet som søkte om stønad for første gang i forrige uke var på 348.000.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd ville havne på 343.000 i forrige uke. Antallet videreførte trygdesøkende etter arbeidsledighet falt samtidig med 9.000 til 2.761.000.

Torsdag steg oljeprisen på frontkontrakten til WTI-oljen med over to prosent til 95,46 dollar fatet på råvarebørsen i New York. Mars-kontrakten løpet ut torsdag.

Tross den høye oljeprisen var det lite bevegelse i delindeksen for oljeaksjer, mens delindeksen for oljeservice falt med 0,8 prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,40% til 12.376,98

Nasdaq -1,74% til 2.332,54

S&P 500 -1,34% 1.348,86

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere