NA24.no

Ser 100 dollar i 2009

Pareto mener oljeprisen er inne i en korreksjon, og at ny opptur første kan ventes om et års tid.

Det kom frem under en presentasjon holdt av Paretos Securities senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i forbindelse med meglerhusets årlig olje- og offshorekonferanse onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg har mistet mye søvn de siste ukene rundt hvordan jeg skulle forklare kundene at Brent skulle falle under 100 dollar fatet. I går skjedde, sa Hammer i sin innledning til Paretos olje spådommer for de kommende årene.

På samme tid i fjor spådde Pareto en oljepris som skulle opp i 80 dollar fatet. Nå ser Pareto en oljepris neste år på 100 dollar fatet i snitt, mens nordsjøoljen ventes å stige igjen i 2010 til et snitt på 120 dollar fatet.

- Vi er fortsatt i en langsiktig opptrend, men midt i en syklisk korreksjon. Vi tror dagens nivåer kan holde seg godt utover i neste år, sa Hammer.

Tre c’er
Ifølge Hammer er det tre c’er som gjelder for årene 2008, 2009 og 2010, nemlig henholdsvis correction, consolidation og comeback. Markedet er nå på vei mot en konsolideringsfase, som Hammer mener vil ta seks til 18 måneder.

Senioranalytikeren begge på en kombinasjons av faktorer som førte til den voldsomme oppturen frem til juli i år. Den største var et etterspørselssjokk fra Kina i første halvår, spesielt i andre kvartal, som kom samtidig med at russisk oljeproduksjon begynte å vise en fallende trend etter flere år med sterk vekst.

- Dette strammet markedet til, men mer enn de fundamentale forholdene tilsa, forklarte Hammer.

Brå nedtur
Nedturen kom også brått, da den begynte i juli, med et fall fra nivåer rett under 150 dollar, til nå rundt 100 dollar fatet. Ifølge Hammer var det en kombinasjon av sterke fall en ventet i amerikansk forbruk, tilbakefall i kinesisk import og en fortsatt økende produksjon i OPEC.

Hammer venter imidlertid at de fundamentale forholdene igjen vil snu de kommende to årene, og viser til fortsatt svak vekst i oljeproduksjonen, samtidig som etterspørselen fortsatt forventes å stige, dg i et lavere tempo.

Han ser heller ingen stor hjelp for økende produksjon fra tilbudskjeden, og pekte på at fleksibiliteten er liten, da kapasiteten i riggmarkedet er dekket opp fremover, mens leveransene av produksjonsløsninger er preget av økende leveringstider. Dette vil igjen gi OPEC en stor kontroll over markedet.

- Vi tror OPEC toppet produksjonen i juli, og at de vil vurdere et kvotekutt sener i år. De vil ha kontroll på markedet, sa Hammer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere