NA24.no

Ser du hvilken eske som er falsk?

Pakken til venstre er en tilsynelatende smuglerpakke Marlboro fra Polen, men i realiteten er det falske sigaretter. Mengden falske sigaretter i Norge er i kraftig økning.
Pakken til venstre er en tilsynelatende smuglerpakke Marlboro fra Polen, men i realiteten er det falske sigaretter. Mengden falske sigaretter i Norge er i kraftig økning.
- Inneholder arsenikk, midd og bæsj.

- Før hadde vi nesten ikke noen falske sigaretter. Men på ett år har det gått fra 0,2 til 2,9 prosent, sier informasjonssjef Christian Angell i Phillip Morris til Nettavisen.

Angell viser til en rapport fra Europol, som viser at omfanget av falske sigaretter øker kraftig.

Falske sigaretter er i all hovedsak smuglersigaretter som ser ut som vanlige merker tobakk, men som fremstilles av noen helt andre enn de store tobakkfirmaene.

Europol viser blant annet til en større illegal fabrikk de tok i Ungarn, hvor de hadde to produksjonslinjer, og hvor de beslagla over 31 tonn tobakk - og tusenvis av falske avgiftsbevis.

Suspekt innhold

- De kommer i helt vanlige forpakninger, og det ser ganske så ekte ut etter hvert, for det er ikke vanskelig å lage noen pakker med en kjent logo, sier Angell.

Informasjonssjef Christian Angell i tobakksgiganten Phillip Morris.

Falske sigaretter produseres ifølge Europol etter mål om lavest mulig kost, og for å holde kostnadene nede konkluderer de med at falske sigaretter gjerne har høyere mengder tjære og nikotin, og at de ofte inneholder mer alvorlig helseskadelige kombinasjoner av arsenikk, kadmium, benzen og formaldehyd (balsameringsolje) enn vanlige sigaretter.

Ifølge den nye Europol-rapporten er innholdet i disse sigarettene ofte enda mer suspekt enn i ekte sigaretter. Arsenikk, sopp, midd, avføring og insektsegg er noe av innholdet som er påvist.

Ikke helsekost uansett

- Nå skal jeg ikke si at sigaretter er helsekost i utgangspunktet, men når man ser på funn av denne typen, så begynner det å bli ganske farlig, sier Angell.

Og at vanlige sigaretter ikke er helsekost, er ingen overdrivelse. Cyanid, bly, tjære og ammoniakk er noen av de hundrevis av tilsetningsstoffene som en finner i vanlige sigaretter.

- Men jeg kan garantere at det ikke er arsenikk i det vi selger, sier Phillip Morris-talsmannen.

Enorm omsetning

Som en bieffekt mener Europol at svart sigarettomsetning koster europeiske land 11,3 milliarder euro i året i tapte avgifter - rundt 90 milliarder kroner. Årsaken er at det omsettes sigaretter ulovlig for utrolige 65,3 milliarder euro i året - over 500 milliarder kroner. Det tilsvarer et halvt norsk statsbudsjett.

Mye av omsetningen er organisert kriminalitet, og ifølge FN brukes dette blant annet som finansiering av terrororganisasjoner.

Angell forteller at rundt seks prosent av den svarte omsetningen av sigaretter i Norge er falske sigaretter.

- Det største markedet er i storbyene. Det selges på gata, i taxier, i parker og i cafeer. Bergen var byen som var på topp i fjor, men Kristiansand og Oslo på de neste plassene.

- De som er mindreårige vet hvor man får tak i det. De som selger illegalt spør jo ikke om legitimasjon, så derfor er det enklere for mindreårige å få tak i smuglersigaretter, advarer Angell.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere