NA24.no

Ser femdobling i gullprisen

Sist oppdatert:
Optimistisk forvalter tror gullprisen skal til himmels.

Under en pressekonferanse i Hong Kong denne torsdagen sier fondsforvalter Christopher Wyke at gullprisen kan komme opp i 5000 dollar.

NA24 - din næringslivsavis

- Man kan lett tenke seg at prisen i løpet av de neste årene ikke bare stiger til 1000 dollar per unse, men til 5000 dollar eller høyere ettersom inflasjonspsykologien gjør seg gjeldende og folk blir desperate etter å finne en kilde til verdi, hevder Wyke, som er produktsjef for råvarer ved Schroder, ifølge Bloomberg News.

Økning på 460 prosent
Gull handles i øyeblikket for 891,9 dollar per unse (28,35 gram) på metallbørsen i London. Wyke ser altså for seg en økning på over 460 prosent, en rimelig offensiv spådom.

Wyke sikter til at gull, sammen med andre råvarer, blir ansett som en «sikker havn» i ellers turbulente finansmarkeder. De siste årenes kraftige fall i den amerikanske dollaren har ført til en massiv flukt inn i råvarer, siden disse gjerne ikke påvirkes reelt av valutakursforandringer.

Inflasjonsredsel
Særlig er gullinvesteringer en yndet måte å slippe unna inflasjon, noe som har blitt et økende problem i det siste. Med sterkt prispress over hele kloden, med blant annet rekordhøye 3,7 prosent inflasjon i EU, er mange investorer redde for hva fremtiden vil bringe.

Det er også fundamentale forhold som støtter opp om gullprisen. I 2007 falt gullproduksjonen til det laveste nivået på 70 år, ettersom eksisterende gruver har blitt tømt, og få nye kilder har materialisert seg.

Lite marked
Wyke peker på at et lite skift i interessen for gull som investeringsobjekt kan få stor effekt på prisen. Dette fordi gullmarkedet er såpass lite med kun 4800 milliarder i verdier over bakken, sammenlignet med aksje- og obligasjonsmarkedenes samlede verdi på 135,2 billioner.

Schroeders kommentarer bør dog settes I sammenheng med at de ble fremsatt I sammenheng med markedsføringen av Schroeders nye gull- og metallfond, på en pressekonferanse i Hong Kong.

På Oslo Børs faller det svenske gullselskapet IGE 0,7 prosent, mens Crew detter 2,82 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere