Gå til sidens hovedinnhold

Ser ingen løsning på oljekrisen

Noen løsning på den løpske oljeprisen er ikke i sikte på søndagens Jeddah Energy Meeting i Saudi-Arabia.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Politikere fra verdens ledende oljeeksportører og importører sitter søndag samlet i et krisetoppmøte i Jeddah i Saudi-Arabia. Sammen med lederne for verdens største oljeselskaper er målet å finne frem til gode løsninger på verdens oljekrise.

NA24 - din næringslivsavis

Men denne oppgaven ser ut til å være en svært hard nøtt å knekke. Uenigheten er stor.

I et utkast til et såkalt kommuniké, som skal legges frem senere søndag, nevnes ingen forslag til konkrete tiltak på hvordan man kan få oljeprisene ned igjen. Det opplyser en anonym kilde som har lest dokumentet til nyhetsbyrået Reuters.

Uenighet i OPEC
Vertslandet for krisemøtet Saudi-Arabia har ved tidligere anledninger kunngjort at landet om kort tid vil øke sin egen oljeproduksjon.

Les mer:OPEC-landene vurderer å øke oljeproduksjonen

Saudi-Arabia har oppfordret de øvrige OPEC-landene om å gjøre det samme. Oppfordringen er først og fremst rettet til Kuwait og De forente arabiske emirater, som begge har kapasitet til raskt å pumpe opp mer olje.

Men det er store motsetninger internt i OPEC på hvordan priskrisen best kan løses.

OPEC-president Chakib Khelil sier rett ut at oljekartellet ikke vil øke produksjonen.

- Prisen på olje har ingen sammenheng med etterspørsel og tilgang, uttalte han søndag.

Og han får støtte fra OPEC-landene Iran, Venezuela og Libya som mener at det er nok olje

Oljeminister i Kuwait tar imidlertid Saudi-Arabias oppfordring til følge og kunngjorde at OPEC-medlemmene ikke vil nøle med å øke produksjonen dersom markedet krever det.

Hva skyldes prisveksten?
Meningene om hva som er den faktiske grunnen til at oljeprisen har doblet seg på ett år, er også delte. Flere OPEC-medlemmer mener prisøkningen skyldes spekulasjoner, den svake dollarkursen og USAs krigføring i Afghanistan og Irak.

USA er derimot skeptisk til disse forklaringene og mener i stedet at krisen skyldes at etterspørselen er større enn tilgangen på olje og krever derfor større produksjon fra OPEC-landene.

Vil bytte til seg billigere olje
Storbritannias statsminister Gordon Brown vil på møtet love de store oljeeksporterende landene åpnere grenser til de Vesten i bytte mot lavere oljepris, ifølge Bloomberg News som viser til en offisiell uttalelse fra statsministeren.

Brown kommer til å oppfordre Saudi-Arabia og andre store oljeproduserende land til å åpne sin oljefelt for utenlandske selskaper i et forsøk på å øke produksjonen. I bytte vil vestlige land åpne sine grenser for investeringer fra rike oljeland.

- Storbritannia og andre oljeforbrukere burde åpne sine markeder for nye investeringer fra oljeprodusentene. På denne måten kan vi bevege oss bort i fra den gamle interessekonflikten mellom produsenter og konsumenter, kommer Brown til å si på dagens møte, ifølge Bloomberg.

Saudi-Arabia innkalte til krisetoppmøtet 6. juni, da oljeprisen steg til sitt høyeste nivå hittil på nesten 140 dollar fatet. Fredag lå prisen på 134,6 dollar fatet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin