NA24.no

Ser investeringer på 139 mrd.

Sist oppdatert:
Operatørene vil bruke mindre på norsk sokkel enn tidligere antatt.

Statisitisk sentralbyrå har hentet inn opplysninger fra operatørene på norsk kontinentalsokkel og nå planlegger olje- og gasselskapene å bruke mindre enn tidligere anslått.

Hovedsakelig er det lavere investeringer til leting på sokkelen som drar ned investeringsforventningene for hele virksomheten. Oversikten fra SSB viser at investeringene til olje- og gassvirksomheten er forventet å ligge på rundt 139 milliarder kroner i 2010.

Anslagene er nedjustering på syv milliarder kroner sammenlignet med hva operatørene anslo i tredje kvartal. Nedgangen på 4,8 prosent kommer i hovedsak fra letevirksomheten

Investeringene til letevirksomheten for 2010 er ventet å ligge på 29 milliarder kroner. Det tilsvarer en nedgang på seks milliarder kroner sammenlignet med anslaget gitt i forrige kvartal. Det er innen undersøkelsesboring at nedjusteringen kommer. For felt i drift og feltutbygging blir investeringsmålene opprettholdt. SSB opplyser at leteanslaget for 2010 er nå på samme nivå som tilsvarende anslag gitt for 2009 i fjerde kvartal i fjor.

For 2010 vil borekostnadene utgjøre 51 prosent av de totale investeringsanslagene. I snitt har nivået ligget på 43 prosent de tre siste årene. Samtidig er det en nedgang i andelen for varer og tjenester. Kostnader til varer og tjenester vil ligge på rundt 42 prosent av totalt investeringsanslag for 2010, og det er en nedgang fra 50 prosent som er snittet de siste tre årene.

- Det er oljeselskapenes investeringer i varer og tjenester som skaper mest etterspørsel rettet mot leverandørindustrien. Vridningen mot en høyere andel borekostnader genererer dermed mindre slik etterspørsel, gitt samlet investeringsnivå, enn hva som har vært vanlig tidligere, skriver Statistisk sentralbyrå.

Økt usikkerhet i verdensøkonomien vil påvirke prosjektene. Statistisk sentralbyrå melder at flere prosjekter blir skrinlagt. Det gjør at letevirksomheten vil kreve investeringer på 29 milliarder kroner i 2010. Det er seks milliarder kroner lavere enn anslaget for fra forrige kvartal.

Flere planlagte undersøkelsesbrønnene som i industrien i tredje kvartal ventet ville bli boret i 2010 er nå ikke med i beregningene.

Anslagene viser at det planlegges å investeres 28,5 milliarder kroner i feltutbygging i 2010. Det er en nedgang på 0,3 milliarder kroner fra anslaget i tredje kvartal. I 2009 er det ventet at investeringene innen feltutbyggingen vil ligge 5,9 milliarder høyere enn neste år.

Flere utbyggingsprosjekter er lagt på is. For 2010 er det de store feltene Skarv, Gjøa og Goliat som er ventet å dominere investeringsbudsjettene.

- Usikkerhet knyttet til framtidige olje- og gasspriser, marginal lønnsomhet, finansieringsproblemer og høye kostnader er blant årsakene til utsettelsene. Det største av prosjektene, Gudrun, ser ifølge operatøren Statoil ut til å komme i gang til neste år, skriver SSB.

Når det gjelder eksisterende felt er det ventet at investeringene vil falle til 73,1 milliarder kroner. Det er 1 milliard kroner lavere enn tilsvarende tall for 2009. Det er de store feltene Ekofisk, Troll, Valhall og Ormen Lange som vil kreve de største investeringene.

SSB har også nedjustert investeringsanslagene for 2009 med 2,3 milliarder kroner sammenlignet med anslaget gitt i tredje kvartal. Samlet er de ventet å ligge på 141 milliarder kroner og ligger 14 milliarder kroner over nivået for 2008.

Leteinvesteringene i 2009 blir anslått til hele 29,7 milliarder kroner, en oppgang på 0,3 milliarder kroner sammenlignet med anslaget gitt i forrige kvartal. Når det gjelder investeringer til feltutbygging ligger disse 2,4 milliarder lavere sammenlignet med hva som operatørene svarte i tredje kvartal. Totalt vil investeringene i feltutbyggingen for 2009 ligge på rundt 37,7 milliarder kroner.

- Investeringene til felt i drift er anslått til 66,3 milliarder kroner. Dette er 1,0 milliarder kroner høyere enn anslått i forrige kvartal og om lag 6 milliarder høyere enn tilsvarende tall for 2008, skriver SSB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere