NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Ser lys i Hydro-mørket

Sist oppdatert:
Hydro skuffer stort selv om de vil gi aksjonærene 10 milliarder kroner.

- Vi har aldri tjent så mye penger på aluminium i et enkelt år som vi gjorde i 2007, men vi avsluttet ikke like sterkt. For fjerde kvartal som dere vil se er på noen områder noe svakere enn det vi liker, innleder konsernsjef Eivind Reiten pressekonferansen Norsk Hydro holder tirsdag morgen.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjemarkedet liker heller ikke det de ser og sender Hydro-aksjen ned 5,50 prosent til 70,40 kroner tirsdag formiddag. Det betyr at 5,3 milliarder kroner er forsvunnet i løpet av kort tid.

Jevnt over dårligere
- Ikke dramatisk mye dårligere enn ventet, det er bare jevnt over dårligere, sier analytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans til NA24.

Det finnes også positive sider ved dagens resultater.

- For å ta det positive først. Aluminium Metall kom inn med et underliggende resultat på linje med det vi hadde forventet, sier analytiker Gudmund Halle Isfeldt i DnB Nor Markets til NA24.

Samtidig trekker han frem at aluminiumsprisen nå har styrket seg betraktelig.

Produkt trekker ned
DnB-analytikeren er ikke like fornøyd med hva Aluminium Products leverer. Der skuffet to av tre underavdelinger med å levere dårligere enn hva meglerhuset hadde forventet.

- Kostnadssituasjonen med svakere resultater i USA og at selskapet ikke har gjort endringer raskt nok, drar ned resultatet innen Products, sier Isfeldt til NA24.

Samtidig minner analytikeren på at andre halvår alltid er dårligere enn første halvår på grunn av langt flere fridager.

- Virker som om produktsiden opplever dårligere markeder enn vi hadde ventet, sier Kjetil Bakken i Fondsfinans til NA24. Når det gjelder aluminium er avviket i prosent mye lavere, selv om kostnadspress og den svake dollaren som har en del effekter.

Ikke nok
Selv om Eivind Reiten foreslår å betale 10 milliarder kroner tilbake til aksjonærene i form av utbytte og tilbakekjøp av egne aksjer, skuffer Norsk Hydro med utbyttet.

For 2007 foreslår styret i Hydro å betale et utbytte på 5 kroner per aksje, samt at de skal foreta tilbakekjøp av egne aksjer for 4 milliarder kroner. Dette er i sum 8,3 kroner per aksje i form av tilbakebetaling til aksjonærene. Gudmund Halle Isfeldt i DnB Nor Markets hadde ventet et utbytte på 7 kroner i kontanter og et tilbakekjøpsprogram på 3 kroner per aksje. Det gir i sum 10 kroner og er i tråd med konsensus i markedet.

- Kjøper seg handlefrihet
- Signalet de sender med lavere ventet utbytte er nok viktigere enn resultatet som sådan. Det er ikke dramatisk verre enn ventet, sier Bakken som ikke venter at det blir noen vesentlige estimatendringer etter disse tallene.

Bakken mener at Hydro kjøper seg handlefrihet gjennom å gjøre deler av utbytte om til et tilbakekjøpsprogram og at de ønsker å holde kruttet tørt hvis det skulle by seg muligheter. Et tilbakekjøpsprogram gir en langt bedre fleksibilitet enn et rent utbytte.

Hva Hydro skal med pengene, og om pengene kommer til å benyttes til oppkjøp, skaper nervøsitet, selv om det kan være positivt. Usikkerheten knyttes til hva som kjøpes og til hvilken pris, er noe markedet ikke setter pris på.

Sterk prisutvikling
Utviklingen i aluminiumsprisene er noe annet som blir trukket frem som positivt for Hydro, og kan være med på å dempe det voldsomme fallet. I fjerde kvartal lå realisert aluminiumspris på 2.447 dollar per tonn og siden utgangen av januar har aluminiumsprisen steget til over 2.850 dollar per tonn.

Ifølge Isfeldt skyldes dette at vinteren i Kina slo ut masse energiavhengig industri og at det sammen med problemer i Sør-Afrika gjør at det forventes lavere produksjon av aluminium i det totale markedet. Så mye som 1 million tonn av den årlige produksjonen i Kina kan være rammet, mens det tilsvarende tallet for Sør-Afrika ligger på 1,1 millioner tonn. Sett opp mot en forventet etterspørselsøkning på 9 prosent i 2008 gjør at det kan bli vanskelig å levere nok i markedet.

De signifikante vedvarende årsakene er noe som kan motvirke kostnadsbilde.

Synliggjør verdier
Eivind Reitens salg av de to selskapene Hydro Production Partner og Produksjonstjenester til tyske Bilfinger Berger Industrial Services er også interessant. Hydro kan sitte igjen med 600 millioner kroner fra salget til 800 millioner kroner.

- Virker ikke som om markedet tar noe notis av det. Jeg mener det er interessant og viser at det ligger verdier i selskapet som de færreste har tatt med i sine verdivurderinger, sier Bakken og viser til at det synliggjør mer av verdiene i Hydro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere