Ser mot Norge for hjelp

USAs sentralbanksjef trenger hjelp i den amerikanske finanskrisen.

31.03.08 14:08

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke sjekker ut den nordiske banknasjonaliseringen på 90-tallet, for å finne en midlertidig løsning på den amerikanske finanskrisen. Det skriver britiske Daily Telegaph.

NA24 - din næringslivsavis

Den amerikanske sentralbanken har blitt kritisert for redningsaksjonen av storbanken Bear Stearns, som kritikerne mener har blitt en gave fra skattebetalerne til rike bankfolk.

På knærne
En ledende ansatt i en av de skandinaviske sentralbankene sier til den britiske avisen at FED-strategene har økt kontakten for å lære hvordan Sverige, Norge og Finland løste den store bankkrisen i 1991 til 1993. Da var de skandinaviske bankene helt nede på knærne.

Den skandinaviske modellen er blitt kalt en suksess i ettertid, og er det motsatte av den japanske metoden, hvor man valgte å ligge lavt. I Norge gikk som kjent staten inn i Kreditkassen og Fokus.

Aksjonærene tapte
Under den nordiske bankkrisen tapte aksjonærene pengene, mens aksjonærene i Bear Stearns tvang JP Morgan å øke sitt bud på banken. Dette kunne de gjøre med sikkerheten til den amerikanske sentralbanken i ryggen, noe som har blitt kritisert i ettertid.

Norges Banks Ranheid Fremstad sier til NA24 at det ikke skal ha vært formell kontakt med FED i denne omgangen. Hun sier imidlertid at man møte på konferanser og lignende hvor disse problemstillingene diskuteres, men det skal altså ikke ha skjedd nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag