NA24.no

Foto: Scanpix

Ser mørkt på fremtiden

Norske næringslivsledere ser ikke så lyst på fremtiden.

I forventningsundersøkelsen til Norges Bank kommer det fram at norske næringslivsledere ikke lenger ser like lyst på fremtiden.

NA24 – din næringslivsavis

Lønnsomhetsindeksen, bedriftsledernes tro på økt lønnsomhet for bedriften, faller nemlig fra fra 14,5 poeng i andre kvartal 2008 til 10,2 poeng som er det laveste nivået siden målingene startet i 2002. Næringslivslederne svarer også i større grad at lønnsomheten til deres virksomhet har gått ned de siste 12 månedene.

Tror på færre ansatte
Andelen næringslivslederne som tror de vil ha flere ansatte går ned fra 41,0 til 26,3 prosent fra andre til tredje kvartal. Andelen næringslivsledere som tror de vil ha færre ansatte om 12 måneder økte i tredje kvartal 2008 til 18,8 prosent, mens andelen som mener de vil ha like mange ansatte om 12 måneder som i dag går opp fra 47,1 prosent i andre kvartal til 54,9 prosent i tredje kvartal, ifølge undersøkelsen.

Flat lønnsforventning
De turbulente tidene fører også til at partene i arbeidslivet holder lønnsforventningene for neste år i ro.

- Forventet lønnsvekst for 2008 blant arbeidslivsorganisasjonene var i tredje kvartal 2008 på 6,1 prosent mot 5,8 prosent i andre kvartal 2008. Forventet lønnsvekst i 2009 var som i forrige kvartal samlet sett på 4,8 prosent blant partene i arbeidslivet, heter det i undersøkelsen.

Mer inflasjon
Økonomenes forventninger til prisstigningen om 12 måneder var i tredje kvartal 2008 på 3,2 prosent samlet sett. Dette er hopp i forhold til tallet i andre kvartal da forventningene var på 2,9 prosent.

Ferske tall fra SSB i dag viser at fra august i fjor til i år steg prisene med 4,5 prosent. Dermed venter økonomen en nedgang i inflasjonen sett i forhold til dagens nivå, men en inflasjon på 3,2 prosent er likevel godt over styringsmålet til Norges Bank som er å holde inflasjonen på 2,5 prosent.

Økonomenes forventninger til prisstigning om 2 år var i tredje kvartal 2008 på 2,9 prosent mot 2,7 prosent i andre kvartal. Økonomenes forventninger til prisstigning om 5 år var i tredje kvartal 2008 på 2,6 prosent mot 2,4 prosent i andre kvartal, ifølge undersøkelsen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere