*Nettavisen* Økonomi.

Ser økt ledighet i 2010

Foto: MARK RALSTON (AFP)

Analytikere tror «verdens viktigste tall» vil svekke seg ytterligere.

Konsensus i analytikerkorpset tilsier at amerikansk arbeidsledighet fremdeles er på vei opp.

NA24 - din næringslivsavis

- Verdens viktigste tall
De månedlige arbeidsledighetstallene fra USA blir ofte kalt «verdens viktigste tall» av makroøkonomer, da ledigheten i verdens største økonomi er en svært viktig indikator for verdensøkonomien for øvrig.

I september sluttet 175.000 flere amerikanere seg til ledighetskøen, noe som brakte den totale ledigheten opp i 9,8 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vanskelig valg
Ledighetstallene har store implikasjoner for alle deler av økonomien.

Høyere ledighet betyr mindre privat forbruk, som igjen betyr vanskeligere kår for både amerikanske bedrifter og utenlandske eksportbedrifter med USA som marked. Arbeidsledigheten er også en viktig faktor når sentralbanken skal sette rentesatsen, som igjen har implikasjoner for blant annet dollarkursen.

Med den høyeste ledigheten på 26 år, inflasjonspress fra stimuluspakker, og fallende tillit til dollaren som verdens reservevaluta kan det ikke være lett å være i sentralbanksjef Ben Bernankes sko akkurat nå. Det blir ikke lettere av at hans forgjenger Alan Greenspan har måttet høste mye kritikk for den lange perioden med rekordlave renter han sto for, som flere har pekt på som et viktig grunnlag for finanskrisen. Neste rentemøte vil finne sted 3. og 4. november.

Tror på økt ledighet
Ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av Bloomberg tror analytikerne at ledigheten steg med ytterligere 0,1 prosentpoeng i oktober. Tallknuserne ser altså for seg at antall amerikanere i ledighetskø vil øke til 9,9 prosent. Den forespeilte økningen er i så fall relativt liten i forhold til tidligere ledighetshopp, det minste på litt over et år, noe som kan bety at vi snart har sett bunnen. Fasiten kommer 6. november, neste uke.

Analytikerne tror imidlertid ledigheten vil fortsette å falle inn i neste år. Konsensus ligger på at den amerikanske ledigheten vil ende på et tosifret tall tidlig i 2010.

Ikke siden de harde 1930-årene har den amerikanske arbeidsledigheten falt så skarpt som den har gjort det siste året, og man må tilbake til 1983 for å finne ledighetstall på et tilsvarende nivå.

- Veldig tøft
- Ingen kommer til å ansette noen før de må, så det er et veldig tøft miljø for husholdningene, sier Joshua Shapiro, sjeføkonom ved analysebyrået Maria Fiorini Ramirez, til Bloomberg News.

USAs finansminister Timothy Geithner mener det er for tidlig å snakke om noen betydelig opphenting i økonomien før arbeidsledigheten begynner å synke.

Les mer: - Den virkelige testen gjenstår

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.