*Nettavisen* Økonomi.

Ser oljeprisen i 40-50 dollar

Professor emeritus Øystein Noreng, pensjonert professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, har vist seg svært treffsikker i spådommer om oljeprisen. Foto: (BI.no)

Treffsikker professor ser oljeprisen i 40-50 dollar

02.12.14 08:12

2. januar i år samlet Finansavisen oljeprisprognoser fra 14 eksperter, der 13 av dem ventet en gjennomsnittlig oljepris på over 100 dollar pr. fat i 2014.

Professor emeritus Øystein Noreng, pensjonert professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, var den eneste som klarte å spå høstens oljeprisfall.

– Nå straffes vi for at oljeprisen har vært veldig dyr i ti år. De prisene har ikke vært bærekraftige, sier Noreng til Finansavisen.

DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus har blitt et symbol for et negativt syn på oljeprisen, men Noreng overgikk han og tippet 75 dollar, basert på at oljetilbudet skulle stige mer enn etterspørselen.

Noreng bommer sannsynligvis på snittprisen, men ettersom et fat Nordsjø-olje i dag koster rundt 70 dollar, var han i hvertfall inne på noe.

Oljeprofessorens prisprognoser lå milevis unna de andre norske analytikerne. Det gjør han også nå:

– Oljeprisen kan godt komme ned i 50 dollar, kanskje til og med 40 dollar pr. fat i løpet av neste år. Det kan godt hende vi får en stabilisering på 60-tallet, men i perioder kan oljeprisen komme ganske langt ned, sier Noreng til Finansavisen.

Noreng ser for seg at tilbudet bare vil fortsette å stige mer enn etterspørselen, og at prisene vil være lave i mange år fremover.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag