*Nettavisen* Økonomi.

Ser oppgang i boligmarkedet

Foto: (Scanpix/Montasje)

- Boligene selges til takst og på første forsøk, melder Oslo-megler.

Det kommer flere og flere rapporter fra boligmarkedet om at ting er i ferd med å løsne. I Oslo har fjorårets omsetning vært meget lav, men nå er kjøperne i ferd med å hoppe ned fra gjerdet.

NA24 – din næringslivsavis

Den første helgen etter det historiske rentekuttet fra Gjedrem var det over 1.000 boliger ute til salgs i Oslo og omegn. Salgskåte boligmeglere var raskt ute og karakteriserte den første milepælen i det «nye» boligmarkedet for god.

Også en Oslo-megler NA24 har pratet med før en ny viktig visningshelg, ser tegn til opptur.

Signalene peker mot opptur
Partner Alexander Johannessen ved iHus Eiendomsmegling på Grønland i Oslo sier til NA24 at hans kontor har solgt ut mesteparten av boligobjektene de har hatt ute. Hans kontor dekker boliger i Gamle Oslo.

- Vi får veldig mange signaler på at markedet kan være i ferd med å snu. Det er imidlertid for tidlig og for kort referanseperiode for å si noe sikkert, sier Johannessen til NA24.

Likevel sier han dette:

-iHUS opplever et betydelig bedre besøk på visningene enn hva vi gjorde høsten 2008 og så langt i 2009 har nær alle nyhetene vi har lagt ut blitt solgt på første forsøk og kun én nyhet ble ikke solgt rett etter visning.

Johannessen mener at flere av boligsalgene hans den siste tiden er både til, og over, takst noe som heller ikke var så vanlig i 2008.

- Vi begynte å merke mer folk på visning de siste ukene før jul og tendensen har helt klart fortsatt i 2009, sier han til NA24.

Oslo-megleren er kritisk til medias fremstilling av boligmarkedet, og avviser at det var helt «natta» i boligmarkedet i november og desember i fjor.

- Vi omsatte da også, men det var jo mye som ikke gikk.

Hengere selges
Alexander Johannessen rapporterer at det er en del av leilighetene som i fjor ikke ble solgt, som det nå er interesse for.

- Jeg har en i kategorien vi kaller «henger» som det nå er 11 stykker som har skrevet seg på liste på. Vi har ikke justert prisen eller har gjort noen ting med den fra vi hadde den ute fra i fjor, sier Johannessen.

iHus-megleren mener at situasjonen rundt mellomfinansiering har bedret seg for boligkjøperne, slik at det er mulig å få finansiering fra bankene til å kjøpe en bolig før den gamle er solgt. Likevel er det fortsatt slik at de fleste i boligmarkedet vil selge før de kjøper ny bolig.

Fortsatt er det imidlertid mange objekter ute i boligmarkedet. På Grünerløkka i Oslo er det nå 207 boliger til salgs, mens det er 210 objekter i Gamle-Oslo. Dette er noe mindre enn tilbudet av boliger i fjor, opplyser Johannessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.