NA24.no

Ser på riggordre for 150 milliarder

Sist oppdatert:
Petrobras vurderer bygging av inntil 40 borerigger og -skip.

Brasils statsoljeselskap Petrobras har gjort noen av de siste 30 årenes største oljefunn det siste, og nå vurderer de å bygge opp en flåte på inntil 40 borerigger og boreskip over de neste 10 årene.

NA24 - din næringslivsavis

De voldsomme planene ble fremlagt i går kveld norsk tid av Petrobras, og kommer en dag etter at selskapet sammen med representanter for landets verftsindustri hadde møter med president Lila de Solvas stabssjef Dilma Rousseff om bransjen evne til å tilfredstille den brasilianske oljebransjens behov fremover.

150 milliarder
Ifølge Bloomberg News har Petrobras på trappene et nybyggsprogram som kan få en ramme på voldsomme 30 milliarder dollar, eller 150 milliarder kroner ved en dollarkurs på 5 kroner. Det er basert på at nybyggsprogrammet i hovedsak består av dypvannsenheter med en gjennomsnittlig prislapp på 750 millioner dollar.

Riggplanene inngår Petrobras heftige investeringsprogram som skal fortsette å øke omfanget av landets allerede store olje- og gassproduksjon. Det er spesielt funnet av det enorme Tupi-feltet som kan inneholde mellom 5 og 8 milliarder fat olje sammen med andre gigantfelt på landets sokkel som ligger bak planene.

Bare frem til og med 2012 har Petrobras ifølge Bloomberg et investeringsprogram på 112 milliarder dollar.

Offensive
En rekke av de fremste verftsgrupperingene er allerede etablert i Brasil, blant annet Singapores Keppel og Sembcorp og norske Aker Yards. Samtidig åpnes det også ifølge Bloomberg opp for at utenlandske verft kan legge in anbud i forbindelse med nybyggsprogrammet.

Mye av oppbyggignen av den brasilianske verftindustrien de siste årene er nettopp tilknytte oljebransjen med store ordre fra statsrederiet Transpetro blant annet på tankskip.

Petrobras har allerede vært meget offensive i forhold til å sikre seg dypvannskapasitet for de nærmeste tre til fem årene gjennom innleie av en rekke av de nye riggene og boreskipene som er underbygging eller allerede i markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere