*Nettavisen* Økonomi.

Ser tegn til bedring

Foto: (Scanpix)

Blandet dag for investorene i Asia.

16.04.09 08:56

Det har vært en blandet utvikling på de asiatiske børsene i natt. Positive signaler fra USA trakk opp børsene på begynnelsen av dagen, mens svake bnp-tall fra Kina ødela en del av stemningen.

Den sammenveide regionindeksen MSCI Asia-Pacific, stiger 0,6 prosent til 89,52 poeng i morgentimene.

Det er råvare - og teknologiaksjer som fører an i oppgangen. Årsaken til dette er økt optimisme om at de finansielle stimulus-pakkene samt rentekuttene verden over er i ferd med å dempe den globale resesjonen.

Tegn til bedring
Den økte optimismen skyldes makrotall fra USA som ble lagt frem onsdag kveld. Den amerikanske sentralbankens regionkontorer la frem sin såkalte «Beige book», som vurderer utviklingen i den økonomiske aktiviteten. Hovedbudskapet denne gangen var at økonomien fortsatt er svak, men at det er visste tegn til stabilisering på et lavt nivå.

I Japan steg den nest største stålprodusenten JFE Holdings etter spekulasjoner om at landets stålverk kan sikre seg lavere priser på jernmalm som brukes stil produksjonen. Ett annet selskap i vinden var Mitsubishi Electric Co., som stiger på spekulasjoner om et samarbeid med Japans tredje største minnebrikkeprodusent, NEC.

- Vi er kanskje i ferd med å se at bunnen er i ferd med å nås i økonomien. Annet kvartal vil bli bra for aksjer ettersom selskapsinntjeningen skal begynne ta seg kraftig opp, sier Arjuna Mehendram ved HSBC i Singapore til nyhetsbyrået Bloomberg.

I Japan dabbet derimot stemningen av etter en sterk start. Nikkei 225-indeksen steg 0,2 prosent, mens Topix-indeksen falt 0,4 prosent.

Svake Kina-tall
Den svake utviklingen på slutten av dagen skyldes at Kinas økonomi i første kvartal falt til den svakeste utviklingstakten så langt. Likevel var det tegn til bedring i marstallene, fra verdens tredje største økonomi.

Den årlige økonomiske veksten i kvartalet falt til 6,1 prosent fra 6,8 prosent i fjerde kvartal av 2008. Dette var altså svakere enn analytikernes forventning på en vekst på 6,3 prosent. Kinas økonomiske vekst var altså den laveste siden man startet å måle utviklingen i 1992.

Veksten ble dratt ned av store fall i eksporten, mens myndighetenes store redningsplan var med på å dra opp.

- Den overordnende nasjonale økonomien viste positive endringer, med bedre utvikling enn forventet, sier myndighetenes talsmann Li Xiaochao til Reuters.

Han sa likevel at eksporten ødela for selskapenes resultater i kvartalet.

USA i pluss
I USA endte børsene positivt onsdag. Det begynte labert på Wall Street, men markedet satte inn en real spurt, og til slutt endte S&P 500 og Dow Jones opp godt over 1 prosent, mens Nasdaq sluttet flatt, etter å ha vært klart i minus tidligere på dagen.

Det var IT-aksjene på Nasdaq som bremset onsdag, etter skuffende Intel-tall. I motsatt ende finner vi flere finansaksjer, flyselskaper og boligentreprenører, som trakk opp.

Dagens nøkkeltall (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: -0,38%
Japans Nikkei 225: + 0,14%
Hongkongs Hang Seng: + 0,15%
Kinas CSI 300: - 0,05 %
Kinas Shangai Composite:- 0,23 %
Taiwans Taiex: + 2,08 %
Sør-Koreas Kospi: + 0,27 %
Singapores Strait Times Index: +0,45 %

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Annonsebilag