*Nettavisen* Økonomi.

Serbisk oppgjør med Srebrenica

Hovedtiltalte Slobodan Medic angrer på at han ikke skjøt soldaten som filmet massakren på seks bosniske muslimer i Srebrenica. Det kom fra da rettssaken startet tirsdag.

21.12.05 05:30

Fem serbere - alle tidligere medlemmer av en paramilitær gruppe - møtte tirsdag for retten i Beograd tiltalt for drapet på seks sivile bosniske muslimer i Srebrenica i 1995. Et sentralt bevis i rettssaken er et videoopptak soldatene selv gjorde. Rettssaken er den første i Serbia knyttet til massakrene i og rundt Srebrenica, skriver svenske Dagens Nyheter.

Bakbundet
Det avslørende videoopptaket kom for en dag i i juni. Det viser hvordan seks personer føres ned fra en lastebil. De er alle bakbundet, og de stilles opp på en rekke ved en åsside nær Srebrenica. Der tas de av dage i et kuleregn fra maskinpistoler.

Risikerer 40 års fengsel
De fem tiltalte risikerer opp til 40 års fengsel hvis de kjennes skyldige, skriver Associated Press (AP). Serbia har avskaffet dødsstraff.

Rettssaken startet med at dommeren spurte ut den hovedtiltalte, Slobodan Medic.

Viste ikke anger
Medic, som var leder for den fryktede paramilitære gruppen «Skorpionene», ga ikke uttrykk for anger da han fikk ordet. Han sa at dersom han hadde visst at videoopptaket skulle offentliggjøres, ville han tatt livet av den serbiske soldaten «som en hare».

Så mange som 8.000 bosniske muslimer - gutter og menn - ble drept da bosnisk serbiske tropper inntok Srebrenica i 1995. Srebrenica-massakren er blitt stående som Europas verste massemord siden annen verdenskrig.

- Beordret ikke drap
Medic hevdet han ikke ga ordre om drap på sivile, men la til at han ikke kunne kontrollere alle soldatene.

- Jeg tror jeg gjorde så godt jeg kunne, forholdene tatt i betraktning, sa Medic. - Opptaket står nå i fokus, men den gang var det ikke relevant. Nå kan det koste meg friheten, uttalte han.

Opptaket viser hvordan soldatene først velsignes av en ortodoks prest før de henretter de seks bosniske muslimene. Først skytes fire av dem bakfra. Deretter beordres de to gjenlevende til å bære de døde til en låve i nærheten. Der blir også de drept.

Mistet broren
- Det er ingen dødsstraff, men jeg håper at disse monsterne får som fortjent, uttalte Sajma Saltic til AP. Hun mistet broren sin, Sadik (36), og følger nå rettssaken fra tilhørerbenken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag