Onsdag møtes en rekke topper fra finans, politikk, kultur og næringsliv til Nærlingslivets Hovedorganisasjons årskonferanse i Oslo. Tema for årets konferanse er globalisering under tittelen «Vi og verden».

På kvelden inviteres eliten til en middag som virkelig sier noe om hvem som betyr noe i norsk samfunnsliv. Det er få andre steder det er så mye makt konsentrert per kvadratmeter som det er under denne middagen. Statsminister Erna Solberg og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar begge under årskonferansen, og er invitert til middagen i Oslo Spektrum.

Kortreist taco

I en pressemelding får vi et innblikk i hva som skal serveres gjestene, og NHO er betydelig modernisert siden 90-tallet. Da fikk mang kritikk for å servere blant annet struts og krokodille til gjestene.

Samfunnstoppene får i god norsk fredagsånd servert taco - men der stopper også likheten med den norsk-meksikanske nasjonalretten. Der kjøttdeig og kylling er populært i de tusen hjem, får samfunnstoppene servert andelårstaco, levert av Gårdsand AS i Re i Vestfold.

- Maten til NHOs årsmiddag forteller historien om gode, norske råvarer og smaker fra hele verden. Norske kokker reiser mye, og med seg i bagasjen hjem har vi med oss kunnskap og inspirasjon som vi tar med oss inn på kjøkkenet og kombinerer med norske råvarer og identitet. Med årets meny har vi ønsket å fremheve godt håndverk og de beste, norske råvarene, forteller Gunnar Hvarnes, som er faglig leder i Bocuse d’Or Norge, og som har utviklet menyen og oppskriftene.

Menyen på NHOs årsmiddag

Hele menyen under middagen for samfunnstoppene består av i alt 15 retter. Her er noen høydepunkter:

Lillesandcaprese med Sørlandsk mozzarella og Juanitatomater fra Lauvsnes Gartneri.

Andelårstaco med andelår fra Re i Vestfold og Hot Midsummersauce fra Tau.

Rørosrein Sahara med Reinsdyr fra Røros, Ras el Hanout-krydret som i Nord-Afrika og med syltede Hardangerepler.

Sei Togarashi med «Sei Arctic Supreme» og reddiker i utvalg fra Roy Hasle.

Batatas Nøtterøyano med søtpoteter fra Bjertnæs og Hoel på Nøtterøy.

Salta og røykt rognpose med skreirogn, setterrømme, pepperrot fra Hasle gård og flatbrød fra Rørosbaker’n.