NA24.no

Serviceløft på børsen

Sist oppdatert:
Sterke oljeserviceaksjer gjorde Oslo Børs en stor tjeneste og bidro til kurshopp onsdag.

Sterke oljeserviceaksjer reddet Oslo Børs fra å få en ny tung dag. Etter noen startvansker, fikk børsen et skikkelig løft, og hovedindeksen endte til slutt med en oppgang på 1,32 prosent til 375,12 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen ga også støtte til oppgang. Etter å ha rast nesten 3 prosent den siste dagen steg kursen igjen onsdag morgen. De amerikanske oljelagertallene bidrar til at prisen på et fat nordsjøolje med levering i oktober stiger til 63,33 dollar ved råvarebørsen i London. Den siste tidens oljefall har delvis blitt motvirket av den sterke dollaren. En dollar kostet da Oslo Børs stengte 6,61 kroner.

Følg oljeprisen her

Hyggelige kontrakter
Like før lunsj snudde oljeserviceaksjene og steg stort sett resten av dagen. John Fredriksens SeaDrill endte opp 3,88 prosent til 87 kroner etter at boreselskapet landet to kontrakter med det amerikanske oljeselskapet Chevron. Avtalene er verdt 359 millioner dollar, tilsvarende 2,4 milliarder kroner. Den er lekterriggene T4 og T11 som har fått kontraktene på henholdsvis 156 millioner dollar og 203 millioner dollar.

- De to kontraktene bekrefter det sterke markedet vi ser fremover, samtidig sikrer den en sterk kontantstrøm fremover, sier IR-sjef Jim Dåtland i SeaDrill til NA24 iMarkedet.

Det gir en dagrate på 85.000 dollar og 110.000 dollar og avtalene går over 5 år.

- Isolert er dette den høyeste raten vi har hatt noen gang på en lekterrigg, sier Dåtland.

I skuddet
Riggaksjene var generelt også i skuddet. I Paretos ukentlige oppdatering for riggmarkedet blir det nevnt en slutning i Australia på to nybygg innen de oppjekkbare riggene. Dagraten skal ligge på 265.000 dollar og gjelder rigger i det øvre sjiktet.

Meglerhuset trekker dessuten frem det potensielle storfeltet som ble oppdaget i Mexicogolfen. Feltet, der Statoil har en fjerdedel av interessene, kan åpne for at hele hundre dypvannsrigger kan bli satt i sving, men dette er ifølge Paretos rapport kun spekulasjoner.

Awilco Offshore steg 4 prosent til 52 kroner, mens Scorpion Offshore steg 2,71 prosent til kroner.

Sinvest ble også trukket frem i Paretos riggrapport. Meglerhuset henviser til ODS Petrodata som igjen viser til rykter om at selskapet skal ha sikret seg en ny kontrakt for riggen Deep Driller 3. Det skal være Shell i Malaysia som er kontraktspartner for riggen som skal leveres fra Keppel Fels i slutten av 2006. Oppstart er estimert til å være andre kvartal 2007, men det er ikke oppgitt noen dagrate.

Acergy og TGS Nopec steg 4,03 prosent til 109,75 kroner og 4,24 prosent til 110,75 kroner. Aker Kværner steg 3,82 prosent til 571 kroner.

Fikk fart på sakene
Tørrbulkaksjene fikk også fart på seg denne dagen. Ratene klatret 2,97 prosent til 4.129 poeng viser tørrbulkindeksen Baltic Dry Index, ifølge Reuters. Rederiene Jinhui Shipping og Golden Ocean Group steg henholdsvis 6,64 prosent til 22,50 kroner og 5,04 prosent til 6,67 kroner. Belships endte opp 6,13 prosent til 8,49 kroner.

Det var også stor interesse for solcelleselskapet REC denne dagen. ABG Sundal Collier var den desidert største kjøperen i aksjen og sto bak prosent av nettokjøpet denne dagen. Meglerhuset var ute med en ny analyse på selskapet der de gjentok kjøpsanbefalingen med kursmål 100 kroner, melder TDN Finans. Aksjekursen steg 7,55 prosent til 85,50 kroner.

Meglerhus positiv
Meglerhuset DnB NOR Markets mener at mye av den siste tidens oljeprisfall blir motvirket den svake kronekursen. Dollaren har styrket seg kraftig og det gjør at virkningen av oljefallet ikke blir så dramatiske for de norske oljetungvekterne. DnB NOR Markets er dermed optimistiske på vegne av Statoil og Norsk Hydro og anbefaler kjøp av begge aksjene.

Statoil endte tilslutt dagen opp 0,93 prosent til 162 kroner etter en urolig dag. Norsk Hydro klarte ikke følge opp og endte ned 0,32 prosent til 154,50 kroner, men var også langt svakere tidligere. Det to mindre oljeselskapene Altinex og DNO hadde også en blandet utvikling og henholdsvis steg 1,92 prosent til 1,06 kroner og falt 1,21 prosent til 9,79 kroner.

Ementor klatrer 6,59 prosent til 29,10 kroner etter at selskapet meldte at de har gjennom datterselskapet Atea fått Sveriges største hjemme-pc-avtale siden år 2000. Avtalen er verdt hele 280 millioner svenske kroner, og det er Volvo som skal ha 17.000 pc til sine ansatte.

Tjener på lav oljepris
Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises endte opp 3,56 prosent til 247 kroner, og fortsatte dermed oppturen fra den amerikanske handelen. Fallende oljepris er som regel godt nytt for cruiserederiet, siden drivstoffkostnadene blir lavere.

Flyselskapet Norwegian nyter også godt av den lave oljeprisen og ble løftet 4,88 prosent til 86 kroner.

IT-selskapene er også i skuddet denne dagen. Et amerikansk analysebyrå har tatt for seg en rekke mindre selskaper rundt om i verden og trekker frem Opera og Birdstep i en analyse. Tallknuserne i Bernstein venter at disse to selskapene skal kunne utnytte deres unike posisjon og at interessen for tilsvarende selskap kommer til å øke.

Opera endte opp hele 7,58 prosent til 14,20 kroner, mens Birdstep klatrer 6,90 prosent til 15,50 kroner. Fast steg 2,53 prosent til 19,50 kroner. Tandberg Television ble løftet 2,33 prosent til 55 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere