*Nettavisen* Økonomi.

Setter opp renten

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Norges Bank setter opp renten med et kvart prosentpoeng.

31.05.06 14:27

I dag ble det klart at Norges Bank setter opp styringsrenten til 2,75 prosent. Dermed tar Gjedrem et nytt lite, ikke hyppig skritt.

NA24 - din nye næringslivsavis

Norges Bank skriver at aktiviteten i norsk økonomi er høy. Sysselsettingen vokser raskere og arbeidsledigheten har falt mer enn anslagene i forrige inflasjonsrapport tilsier.

- Vi ser nå tegn til kapasitetsskranker i flere virksomheter. Lønnsoppgjørene så langt kan tyde på at lønnsveksten som ventet blir noe sterkere i år enn i 2005. Veksten i kreditt og boligpriser er høy. Det er utsikter til at rentene settes videre opp hos våre handelspartnere. Den underliggende konsumprisveksten er fortsatt lav, og kronekursen har styrket seg de siste månedene. Utsiktene for inflasjonen påvirkes samtidig av prisoppgangen på en rekke råvarer, mener sentralbanken.

Fortsatt ekspansiv
- Hensynet til å bringe inflasjonen tilbake mot målet og forankre inflasjonsforventningene tilsier en fortsatt ekspansiv pengepolitikk. Det er sannsynlig at fortsatt høy vekst i produksjon og sysselsetting vil føre til høyere pris- og kostnadsvekst, men det kan ta tid, mener Norges Bank.

Renten vil derfor bli satt slik at pengepolitikken gradvis blir mindre ekspansiv. Avveiingen taler samlet sett for at renten økes ved dette møtet.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem signaliserte ved forrige rentemøte i mars at det ville komme en renteøkning enten etter rentemøtet i dag eller ved møtet i juni.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Som ventet
- Dette var som vi ventet, og jeg vil gjenta som jeg sa i går at det var 50/50 prosents sjanse for at det skulle komme en renteheving i dag, sier seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken til NA24.

Signaliserte Gjedrem noe nytt?

- Det er ingenting i i meldingen som tilsier noen form for endringer i Norges Banks strategi, mener Søvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag