Sevan Drilling stuper på Oslo Børs

Sevan Drilling faller kraftig på Oslo Børs mandag etter at det fredag ble kjent at selskapet er korrupsjonssiktet.

Sevan Drilling faller kraftig på Oslo Børs mandag etter at det fredag ble kjent at selskapet er korrupsjonssiktet. Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Faller kraftig etter korrupsjonssiktelse. Farmasiaksje tynges av Spetalen-salg.

19.10.15 15:56

Oslo Børs åpnet i pluss mandag etter økt oljepris.

Vel en time ut i handelen er hovedindeksen opp 0,13 prosent til 614,9 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 stiger 0,6 prosent.

I oljemarkedet omsettes nordsjøoljen for 50,2 dollar per fat, opp rundt en halv dollar siden fredag ettermiddag.

- Både ytterligere reduksjon i den amerikanske riggaktiviteten for forrige uke, annonsert sent fredag, og usikkerhet rundt hva som kan komme fra ukens møte i OPEC i form av signaler vedrørende produksjonsutsiktene, om noe i det hele tatt, har bidratt til å støtte oljeprisene gjennom helgen, kommenterer DNB Markets i en morgenrapport.

Stuper etter korrupsjonssiktelse
Blant aksjene som faller mest hittil i dag er aksjen til riggselskapet Sevan Drilling som stuper 8 prosent.

Fallet kommer etter at det fredag kveld ble kjent at riggselskapet, som er kontrollert av John Fredriksens Seadrill, er siktet for korrupsjon knyttet til kontrakter inngått med Petrobras i Brasil.

Les mer:

Sevan Drilling siktet for korrupsjon

Sevan Marine-gründer siktet i korrupsjonssak

De aktuelle kontraktene ble tildelt Sevan Marine fra brasilianske Petrobras i perioden 2005 til 2008, og siktelsen gjelder betalinger knyttet til kontraktene i perioden 2012 til 2015. Sevan Drilling ble skilt ut sammen med riggvirksomheten fra Sevan Marine i 2011. I dag er Sevan Marine et rent ingeniørtjeneste- og teknologilisensselskap.

Seadrill kjøpte seg opp i Sevan Drilling i desember 2011, og har siden juli 2013 eid 50,11 prosent av selskapet.

Sevan Marine igangsatte i sommer en granskning etter korrupsjonspåstander knyttet til de tidligere inngåtte kontraktene med Petrobras. Fredag varslet selskapet at granskningsrapporten oversendes Økokrim etter funn av det som kan være økonomisk kriminalitet.

Spetalen selger seg ned
Farmasiselskapet Weifa ramler nær 6 prosent etter at styremedlem Øystein Stray Spetalens selskaper selger seg ned.

Spetalen-kontrollerte Ferncliff Listed DAI har solgt rundt 28,3 millioner aksjer, Strata Marine & Offshore AS har solgt 31,9 millioner aksjer og AS Ferncliff har solgt 4,8 millioner aksjer.

Aksjene ble solgt til en kurs på 1,27 kroner per aksje, opplyses det i en melding.

Kina bremser
Nye tall fra Kinas nasjonale statistikkbyrå viser at farten avtar i verdens nest største økonomi, men ikke like mye som fryktet.

I årets tredje kvartal hadde Kina en økonomisk vekst på 6,9 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

Det er ifølge The Wall Street Journal den svakeste BNP-veksten siden 2009.

På forhånd hadde imidlertid økonomene ventet en enda lavere vekst på 6,8 prosent.

- Noen tviler imidlertid på tallene og mener de er sminket. De henviser da blant annet til at BNP-deflatoren viste enda mer negativ vekst enn i andre kvartal og hevder så at denne brukes til å manipulere de deflaterte tallene. Selv har vi ikke noe klart grunnlag for å hevde dette, men har lenge hatt en mistanke om at kinesiske data er en smule glattet, enten veksten er høy eller lav, kommenterer Handelsbanken i en morgenrapport.

Positive shoppingtall
Andre tall bekrefter nedbremsing i Kinas industri.

I september økte industriproduksjonen med 5,7 prosent fra samme måned året før, ned fra veksten på 6,1 prosent i august, og under forventningene om en vekst på 6,0 prosent.

Samtidig bremser også investeringsveksten, mens detaljomsetningen overrasker positivt med en vekst på 10,9 prosent, mot 10,8 prosent måneden før.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.