NEW YORK (Nettavisen): Edgar Maddison Welch (28) trodde at han var i ferd med å redde små barn fra sexnettverket til Hillary Clinton og John Podesta. Søndag 4. desember reiste han fra sitt hjem i Nord-Carolina til Washington, hvor han bevæpnet med et AR-15-gevær, en revolver og en kniv stormet inn på pizzarestauranten Comet Ping Pong.

Kunder og ansatte løp for livet mens Welch skjøt et skudd for å få opp en låst dør.

28-åringen fant en ansatt i ferd med å bearbeide pizzadeig og noen barn som lekte. 20 minutter etter at han gikk inn i restauranten, satte han fra seg våpnene og gikk ut. Welch ble arrestert.

22. juni ble Welch dømt til fire års fengsel. Han ba de ansatte og de andre ofrene om unnskyldning.

- Jeg skulle ønske det var mulig for meg å tilby noe mer enn en unnskyldning. Jeg forstår at ord alene ikke kan gjøre om på det som skjedde, men jeg er lei meg. Jeg beklager alt jeg har forårsaket, sa Welch ifølge The Washington Post.

Han trodde at Hillary Clinton drev en barnesexring i restaurantens kjeller og hadde sannsynligvis gode intensjoner.

Sånn sett er han også et offer selv.

«Min kilde i New York-politiet sier at det er mye mer avskyelig og seriøst enn hemmeligstemplet material på (Anthony) Weiners datamaskin. E-postene forteller detaljert om reisene som Weiner, Bill og Hillary (Clinton) tok med sin pedofile milliardærvenns fly, Lolita-ekspressen. Jepp, Hillary har en veldokumentert forkjærlighet for mindreårige jenter … Vi snakker om en internasjonal barneslave- og sexring» sto det i en Facebook-post lagt ut av en konto i navnet Carmen Katz 29. oktober 2016.

I artikkelen «Anatomien i en falsk nyhetsskandale» forteller magasinet Rolling Stone om sin gransking av «pizzagate». Denne posten fra Katz var den første som handlet om «pizzagate» der. Magasinet sporet denne kontoen til en 60 år gammel advokat i Joplin i Missouri.

Da magasinet tok kontakt med kvinnen, forsvant Facebook-kontoen. Hun erkjente å ha opprettet den, men hevdet at den ble hacket to-tre år tidligere. Dagen etter sendte hun 21 tekstmeldinger til magasinets journalist, der hun skrev anklagende og truende beskjeder og avsluttet med «gå tilbake til din sjelsugende jobb … Du er falske nyheter!».

Clint Watts, en ekspert på cyber- og nasjonal sikkerhet ansatt ved Foreign Policy Research Institute i USA, tror at den 60 år gamle kvinnen kan ha snappet opp detaljene om sexring og barneslaver via anonyme chatterom på internett.

Den beste måten å få en vill historie til å spre seg, er å plante den i slike chatterom og få et vanlig menneske til å plukke det opp og omtale det på Facebook eller Twitter.

- Hvis du vil så en konspirasjon, legger du ut et frø et sted – 4chan og Reddit er perfekte steder – og venter til noen biter på, sier Watts til Rolling Stone.

Opprinnelsen til «pizzagate» kan spores helt tilbake til 2. juli 2016, da en som hevdet å være en anonym FBI-ansatt skrev på 4chan at Hillary og Bill Clinton «elsker utenlandske donorer og får betalt både i barn og penger», og svarte «ja» da en annen bruker spurte om Hillary Clinton har sex med kidnappede barn.

Etter at «Carmen Katz» la ut sin post på Facebook, ble denne spredt videre, blant annet av såkalte «bots», automatiserte kontoer i sosiale medier. Mange av dem har koblinger til Russland, men ikke alle.

- Kilder har fortalt oss at bruken av bots-nettverk er blitt vanlig praksis i politiske kampanjer i USA, sier Samuel Woolley, ekspert på elektronisk propaganda, til Rolling Stone.

Påstandene om at Hillary og Bill Clinton er involvert i barnehandel og sexringer, er selvsagt bare tøv og for lengst avvist som konspirasjonsteorier.

«Jeg vet kanskje noe, men jeg må passe på min egen sikkerhet. Hvordan gjør vi dette?» stod det i en e-post som journalist Beth Reinhard i The Washington Post mottok morgenen etter at avisen publiserte en artikkel hvor Alabamas republikanske senator-kandidat Roy Moore ble anklaget for å ha hatt sex med en 14-åring da han selv var 32 år.

Reinhardt spurte om personen var villig til å snakke «off the record», altså uten at det som sies kommer på trykk. De avtalte å møtes på et kjøpesenter utenfor Washington. Avsenderen av e-posten presenterte seg som Jaime Phillips, en 41 år gammel kvinne.

Hun hevdet at hun hadde blitt misbrukt som barn og fortalte at hun hadde flyttet ofte og var med i en kirkegruppe da hun møtte Moore i 1992, mens hun var 15 år. Hun fortalte videre at hun innledet et seksuelt forhold til Moore, at hun ble gravid og at han kjørte henne til Mississippi for å få utført en abort.

Kvinnen ba journalisten fra The Washington Post om å garantere at Moore ville tape valget hvis hun sto fram med sin historie. Reinhard svarte at hun ikke kunne forutse hvilken effekt dette ville få. Da journalisten ba om dokumentasjon som kunne underbygge kvinnens anklager, trakk kvinnen seg vekk og endte opp med å kontakte en annen journalist i stedet.

Hør Korrespondentene diskutere skitne triks:

«Vi ønsker å doble antall journalister undercover i løpet av de neste tre månedene … Du må være kreativ, motivert, disiplinert og komfortabel med å leve et liv undercover», skrev Project Veritas i en post på Facebook i mars i år.

Project Veritas er en nonprofittorganisasjon ledet av James O’Keefe (33), en tidligere straffedømt, som ifølge The Atlantic tok ut 2,6 millioner kroner i lønn fra denne nonprofittorganisasjonen i 2016. Project Veritas har fått økonomisk støtte av president Donald Trump.

James O’Keefe har tidligere forsøkt å utgi seg for å være en Detroit Free Press-journalist på vei til stemmeurnen for å avgi stemme i falskt navn. Hans forsøk på å utgi seg for en ungarsk pengedonor gikk i vasken da en ansatt glemte å legge på telefonrøret. Flere tilsvarende tabber er omtalt hos NY Mag.

Da The Washington Posts researchere fant en GoFundMe-side i navnet til Jaime Phillips, fra 29. mai, hvor det sto at hun skulle flytte til New York fordi hun hadde «takket ja til en jobb i den konservative media-bevegelsen for å bekjempe løgnene og bedrageriene til den liberale mainstream-media», ble flere varsellamper tent.

Kilden som ville anklage Roy Moore for å ha gjort henne gravid som 15-åring, hadde svart unnvikende på spørsmål som kunne dokumentere påstandene, og nå var det en kvinne med samme navn som hadde takket ja til en jobb som passet inn i beskrivelsen til Project Veritas-utlysningen to måneder tidligere.

«Jeg skulle jobbe for Daily Caller, men det ble ikke noe av», fortalte Phillips til The Washington Posts reporter Stephanie McCrummen, som ba om navn på den som intervjuet henne hos Daily Caller og senere fant ut at det ikke jobber noen der med det navnet Phillips oppga.

«Jeg kommer ikke til å svare på flere spørsmål. Jeg tror jeg bare skal gå», sa Phillips idet hun avsluttet intervjuet med The Washington Post.

Avisens journalister ante at dette var et bevisst forsøk på å lure dem og fulgte etter henne. Da de så henne spasere inn på New York-kontoret til Project Veritas, falt brikkene på plass.

James O’Keefe nektet å svare på spørsmål da han ble konfrontert utenfor bygget. Han ville ikke svare på om kvinnen er ansatt i Project Veritas, eller på om han jobber sammen med Roy Moore eller Stephen Bannon eller andre republikanske strateger.

«Hele mediaetablissementet er imot Project Veritas. Nummer én på trendlisten på Twitter. Av god grunn. Det kommer snart ut en video fra innsiden av The Washington Post. Den forrige videoen kostet en New York Times-reporter jobben. De er redde,» skriver O’Keefe på Twitter.

«Når jeg tenker på alle barna som Hillary Clinton personlig har myrdet og kuttet i biter og voldtatt … Ja, du hørte riktig. Hillary Clinton har personlig myrdet barn», sier Alex Jones fra Infowars i en YouTube-video som er sett over 400.000 ganger.

Alex Jones promoterer flere elleville konspirasjonsteorier. Han hevder blant annet at «eliten» vil utrydde 80 prosent av verdens befolkning, at terrorangrepet på USA 11. september 2001 var en «innsidejobb» av deler av myndighetene som «forsøker å gjøre verden til sine slaver», og at masseskytingen ved barneskolen Sandy Hook var et skuespill satt i scene av myndighetene for å promotere elitens interesser.

Den siste påstanden er direkte problematisk for ofrene etter den masseskytingen, der 20 barn og 6 skoleansatte ble drept. I sommer ble en 57 år gammel kvinne dømt til fem måneders fengsel for drapstrusler mot foreldrene til et av barna som ble drept i den skoleskytingen.

Etter USAs verste masseskyting noensinne, der 58 mennesker ble drept og 546 ble skadd, uttalte Jones at gjerningsmannen var en venstreradikal som handlet på ordre fra det demokratiske partiet.

Nettstedet til Alex Jones har ofte over én million visninger per dag, ifølge Quantcast. Hans YouTube-kanal har over to millioner abonnenter.

Og han får hjelp fra høyeste hold. Donald Trump stilte opp i et intervju med Jones under valgkampen. Trumps tidligere rådgiver Roger Stone er en hyppig gjest.

«Jeg ser på nå og skriker. Jeg har lyst til å slutte. Dette er enda en smell for journalister hos Fox som kommer på jobb hver dag med mål om å dekke nyhetene på en fair og objektiv måte», sa en ansatt hos Fox News til CNN under førstnevnte TV-kanals dekning av at det ble tatt ut tiltale mot Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort og hans assistent Rick Gates.

Reaksjonen kom etter at kanalens mest fremtredende profil, Sean Hannity, i sin 20 minutter lange monolog klagde på at det var tatt ut tiltale mot Manafort og Gates, men ikke Hillary Clinton. Han fortsatte med å legge fram konspirasjonsteorien rundt Uranium One-avtalen, som for lengst er tilbakevist, og gikk videre til Hillarys «Dirty Dossier» og konkluderte med at Russland-etterforskningen til Robert Mueller er en «heksejakt».

Fox News er den største nyhetskanalen i USA.

«Gjett hva? Dette programmet er dedikert til sannheten. Vi skal til bunns i dette», sa Hannity.

«Latterlig», sa en ansatt i Fox News til CNN dagen etterpå.

«Det er pinlig. Det er program på vår kanal som støtter presidenten uansett kostnad, og det er en kortsiktig strategi som undergraver det gode arbeidet andre her gjør», sa en annen.

Nettstedet Politifact har vurdert en del av påstandene som Sean Hannity har fremmet. Deres konklusjon er at 35 prosent er helt eller for det meste sanne, mens 50 prosent av helt eller for det meste usanne eller direkte løgn. 15 prosent er halvsannheter.

Hvorvidt president Trump er smart eller skremt, vites ikke, men han stilte ifølge The Washington Post fra 20. januar til 25. oktober opp i 18 intervju med Fox News, totalt fem med NBC, ABC eller CBS, to med religiøse kanaler og ingen med CNN.

- Utviklingen i USA er ytterst alvorlig, sier seniorforsker Svein Melby ved institutt for forsvarsstudier til Nettavisen.

Han har skrevet bok om amerikansk politikk og kjenner temaet bedre enn de fleste nordmenn.

- Når det gjelder Project Veritas, så kan jeg ikke så mye. Men det er en del av en bekymringsfull utvikling der den vitale tilliten i samfunnet til medier blir stadig mer svekket. Enda verre er dette siden mediesituasjonen også utgjør en del av et større bilde der befolkningens tillit til sentrale samfunnsinstitusjoner forvitrer, sier Melby.

Han er tydelig på at president Donald Trump forverrer situasjonen.

- Dette blir ekstra ille når presidenten leder an i undergravingen av denne tilliten. Skal et samfunn fungere rimelig bra, ikke minst i et demokrati, er høy grad av slik tillit selve nøkkelen. Utviklingen i USA utgjør nå en reell trussel mot det amerikanske demokrati, sier Melby til Nettavisen.

Vil du vite mer om amerikansk politikk? Hør podkasten Korrespondentene! (tilgjengelig også hos iTunes)