Herbjørn Hansson er sistemann til å hive seg inn i krigen som de siste dagene har foregått for åpen scene mellom Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle og investor og PFU-medlem Øystein Stray Spetalen.

Da Stray Spetalen kalte Aftenpostens Panama Paper-journalistikk «faenskap» og metodene for «terrorbalanse» under PFU-møtet i juni, der Aftenposten ble felt for to av sine publiseringer i Panama Papers-saken, reagerte Stanghelle. Aftenposten-redaktøren stilte så spørsmål ved Spetalens dømmekraft ved å bruke så sterke ord på Mediedebatt.no.

Gunnar Stavrum: Lite ydmykt fra Aftenposten

I et innlegg publisert på Nettavisens gjesteblogg, beskylder Spetalen Stanghelle for å forsøke å flytte fokus etter fellingen av Aftenposten.

Og nå - i en mail sendt til blant annet Nettavisen fredag kveld, skriver shippingmilliarderen Herbjørn Hansson:

«Jeg synes det er meget korrekt slik Spetalen gjør, å kalle det for "faenskap" for å beskrive slik avisen urettmessig holdt på med en DNB direktør for en stund siden. Avisen tapte saken i PFU.

Jeg var offer for journalistikk i samme retning da jeg/vårt selskap ble utsatt for "faenskap" da mye trykksverte ble brukt på rik Sandefjordreder, fattig enke og død fisker i Jemen. Det hele var et falsum og falskneri og Aftenposten tapte da saken kom i PFU i mai 2014.»

(Artikkelen fortsetter under)

I et nytt innlegg på Mediedebatt.no i dag gjentar Stanghelle at han mener Stray Spetalen bruker alt for sterke ord etter at han skrev at Stanghelle forsøkte å få ham «korsfestet».

«Mitt ærend var ikke å argumentere mot en fellelse et enstemmig utvalg står bak, men å invitere Spetalen til å reflektere over hva hans språkbruk gjør med det saklighetsnivået PFU til nå har holdt seg med. For hvordan en investor oppfører seg i den offentlige debatten får være hans egen sak. Men hvordan han argumenterer som betrodd og privilegert medlem av Pressens Faglige Utvalg, er faktisk en annen.

Det dreier seg om begreper som tillit og saklighet. Jeg håper inderlig ikke at dette oppfattes som fremmedord av et PFU-medlem.»

Stanghelle mener Stray Spetalen tolker innlegget hans som et forsøk på å bringe ham til taushet.

«Da gjør han meg dummere enn jeg håper det er dekning for».