«Etter hvert som en rekke bransjer har debattert og delt artikler om seksuell trakassering, har jeg lurt på når min bransje skal melde seg inn i debatten».

Det skriver direktør i Nor-Shipping, Birgit Marie Liodden, i et blogginnlegg på Splash247. Saken ble først omtalt i DN.

Liodden er den første kvinnelige sjefen for Nor-Shipping. Hun har jobbet med messen i seks år, og trekker frem spesielt tre ubehagelige trakasserings-episoder fra sin karriere.

LES OGSÅ: Vidar Kvalshaug om #metoo: - Mange har visst om drittsekker og dårlig oppførsel. Få av oss har varslet

Tre episoder

En av episodene skjedde på Nor-shipping for fire år siden:

«Jeg husker ennå hvor sint jeg ble da en norsk aksjemegler, som jobbet i London, trakasserte noen yngre gutter på Nor-Shipping i 2013. Jeg spurte ham på en høflig måte om han kunne trekke seg tilbake, og han responderte ved å ta et tak i puppene mine mens han uttalte at jeg burde holde kjeft siden jeg ikke hadde store nok pupper til at han gadd å høre på meg,» skriver Liodden.

Den andre episoden inntraff i Nigeria, hvor lederen for et norsk oljeselskap ga henne uønsket oppmerksomhet. Da hun avviste ham, oppførte han seg ubehagelig mot henne resten av oppholdet.

Den siste episoden skjedde i Posidonia i Hellas i fjor sommer:

«Jeg hang med en ansatt som jobbet for en av kundene våre i Singapore. Han må ha misforstått mine signaler og ba meg om å bli med ham på hotellrommet. Da jeg avviste tilbudet hans, bombarderte han meg med sinte meldinger og kalte meg hore og det som verre er. Da jeg konfronterte ham med sin oppførsel neste morgen skyldte han på at han hadde vært full, og jeg informerte ham om at min første reaksjon var å informere sjefen hans.»

Lov med klem

I blogginnlegget understreker Liodden at det kan være helt naturlig å ha en flørtende og uformell tone med kolleger og andre mennesker man kommer i kontakt med via jobb. I tillegg synes hun ikke man skal bli hysterisk; det er lov med en klem og et kyss på kinnet.

«Men det man må være sikker på er å sørge for at oppførselen passer seg i situasjonen, hvis ikke må man tilpasse seg. Hvis du er i lederposisjon og oppfører deg upassende, så er det usannsynlig at en kvinnelig ansatt som jobber under deg vil tørre å konfrontere deg.»

Metoo-kampanjen har ført til at en rekke historier om seksuell trakassering har kommet til overflaten, deriblant i mediebransjen, underholdningsbransjen og blant politikere.

Nettavisen har tatt kontakt med Liodden og avventer kommentar.

Les mer om Nor-Shipping her - blant annet hvordan de har fått kraftig kritikk for å bruke nakne damer i et reklamestunt: