*Nettavisen* Økonomi.

Shippingtopper kan bli fengslet

En amerikanske domstol åpner for straffeforfølgelse av ledelsen i Stolt-Nielsen til tross for at selskapet tidligere fikk amnesti i en konkurransesak.

24.03.06 07:24

Et panel med to dommere i en appelldomstol har torsdag omgjort en avgjørelse fra en lavere rettsinstans, og åpner dermed for at det amerikanske justisdepartementet kan straffeforfølge det norske rederiet Stolt-Nielsen og selskapets ansatte i en konkurransesak.

Stolt-Nielsen skriver i en pressemelding torsdag kveld at man vil påkjære kjennelsen og be om å få den behandlet på nytt.

Bakgrunnen for dagens avgjørelse er at dommerne mener den lavere rettsinstansen ikke hadde myndighet til å overprøve justisdepartementet i en sak som denne. Substansen i selve saken ble ikke behandlet.

Prissamarbeid
Bakgrunnen er samarbeid mellom kjemikalietankrederiene Stolt-Nielsen, Odfjell, Jo Tankers og Tokyo Marine for å begrense konkurransen.

I januar 2003 ble det inngått en avtale om amnesti mellom Stolt-Nielsen og departementet, etter at Stolt-Nielsen ga informasjon som har ført til bøter på totalt 62 millioner dollar og betydelige fengselsstraffer for ledende ansatte i andre rederier, blant annet tidligere toppsjef i Odfjell, Bjørn Sjaastad.

Men i ettertid fant justisdepartementet informasjon som indikerte at samarbeidet hadde pågått lenger enn Stolt-Nielsen tidligere hadde opplyst. Departementet mente derfor amenstiavtalen ikke lenger var gyldig, og bestemte seg for også å forfølge Stolt-Nielsen.

Mifornøyd direktør
Selve saken startet i mars 2002, da Stolt-Nielsens juridiske direktør Paul O'Brien trakk seg. Han gikk siden til sak og hevdet blant annet at han hadde varslet ledelsen om mulige brudd på konkurranseloven.

I november 2002 begynte dialogen mellom Stolt-Nielsen og justisdepartementet, som da informerte selskapet om at det allerede var satt i gang etterforskning.

Stolt-Nielsen leverte så materiale som viste at samarbeidet hadde foregått i perioden 1998 til 2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.