NA24.no

Shippingtopper kan bli fengslet

Sist oppdatert:
En amerikanske domstol åpner for straffeforfølgelse av ledelsen i Stolt-Nielsen til tross for at selskapet tidligere fikk amnesti i en konkurransesak.

Et panel med to dommere i en appelldomstol har torsdag omgjort en avgjørelse fra en lavere rettsinstans, og åpner dermed for at det amerikanske justisdepartementet kan straffeforfølge det norske rederiet Stolt-Nielsen og selskapets ansatte i en konkurransesak.

Stolt-Nielsen skriver i en pressemelding torsdag kveld at man vil påkjære kjennelsen og be om å få den behandlet på nytt.

Bakgrunnen for dagens avgjørelse er at dommerne mener den lavere rettsinstansen ikke hadde myndighet til å overprøve justisdepartementet i en sak som denne. Substansen i selve saken ble ikke behandlet.

Prissamarbeid
Bakgrunnen er samarbeid mellom kjemikalietankrederiene Stolt-Nielsen, Odfjell, Jo Tankers og Tokyo Marine for å begrense konkurransen.

I januar 2003 ble det inngått en avtale om amnesti mellom Stolt-Nielsen og departementet, etter at Stolt-Nielsen ga informasjon som har ført til bøter på totalt 62 millioner dollar og betydelige fengselsstraffer for ledende ansatte i andre rederier, blant annet tidligere toppsjef i Odfjell, Bjørn Sjaastad.

Men i ettertid fant justisdepartementet informasjon som indikerte at samarbeidet hadde pågått lenger enn Stolt-Nielsen tidligere hadde opplyst. Departementet mente derfor amenstiavtalen ikke lenger var gyldig, og bestemte seg for også å forfølge Stolt-Nielsen.

Mifornøyd direktør
Selve saken startet i mars 2002, da Stolt-Nielsens juridiske direktør Paul O'Brien trakk seg. Han gikk siden til sak og hevdet blant annet at han hadde varslet ledelsen om mulige brudd på konkurranseloven.

I november 2002 begynte dialogen mellom Stolt-Nielsen og justisdepartementet, som da informerte selskapet om at det allerede var satt i gang etterforskning.

Stolt-Nielsen leverte så materiale som viste at samarbeidet hadde foregått i perioden 1998 til 2001.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere