*Nettavisen* Økonomi.

Shoppesjokk i statene

Foto: (Scanpix)

Uventet gladnyhet.

12.02.09 18:26

Detaljhandelen overrasket positivt i januar. For første gang på syv måneder viser tallene oppgang for shoppingen.

NA24 - din næringslivsavis

Tall fra handelsdepartementet viser at detaljhandelen økte med 1 prosent i året første måned. Hvis det volatile bilsalget holdes utenom steg detaljhandelen med 0,9 prosent.

Økonomene ventet ifølge estimater innhentet av Bloomberg News at detaljhandelen ville falle med 0,8 prosent i januar, mens detaljhandelen utenom bilomsetningen var ventet å falle med 0,5 prosent.

I desember falt imidlertid detaljhandelen med tre prosent, noe som var en nedrevidering av tallene. Konsumentenes shopping står for hele 70 prosent av den amerikanske økonomien. Men det er forvent at det i 2009 blir nedgang for detaljhandelen.

Tallene er heller ikke justert for inflasjon, så det kan være at den reelle økningen ikke er like stor som tallene tilsier. En god nyhet for den hardt pressede bilndustrien i USA er at salget der også stiger. Ifølge Bloomberg News viste salget i bilforhandlerne en oppgang på 1,6 prosent, fra en nedgang på 2 prosent i desember. Januar var dermed første måned siden august i fjor at tallene viste oppgang.

Retail Sales - USA
Retail sales er et mål på den totale omsetningen i detaljhandelen i USA, og er trolig det mest oppdaterte målet på amerikanske forbrukeres lyst og evne til å bruke penger. Tallet omfatter ikke tjenestesalg og blir ofte revidert i ettertid, men det kommer tidlig, og er derfor viktig å følge med på.

I tillegg til det vanlige tallet, oppgis et tall hvor biler er holdt utenom. Dette er et viktig mål på den underliggende utviklingen, fordi bilsalget er veldig varierende fra måned til måned, ikke minst i USA hvor man i perioder har gitt rentefrie lån for flere år for å få fart på bilsalget.

Tallene oppgis som sesongjustert endring fra måneden før, men er ikke korrigert for prisvekst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag