NA24.no

Shoppinglysten avtar

Sist oppdatert:
Nordmenn tok shoppingpause i mars.

Detaljhandelen i mars viser en fallende tendens.

NA24 - din næringslivsavis

Fra februar til mars i år gikk sesongjustert volumindeks for detaljhandel ned med 0,4 prosent. Mindre salg av klær, sko, møbler og byggevarer bidro sterkt til nedgangen.

Sesongjustert volumindeks for andre nye varer, slik som klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer, gikk ned med 1,1 prosent fra februar til mars i år. I samme periode økte sesongjustert volumindeks for butikkhandel med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av dagligvarebutikker, med 0,6 prosent.

Snittet av analytikerne ventet en vekst i detaljomsetningen på 0,4 prosent.

- Vanskelig å påpeke en trendendring
En viktig faktor denne måneden er nok en gang sesongjusteringen, påpeker porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

- Påskens tidlige plassering i år spilte konsensusforventningene nok en gang et puss. Påsken i fjor var i april. Samlet sett er det egentlig vanskelig å kunne påpeke noen trend-endring i konsum basert på tallene i februar, mars og april. Skuddårseffekten hadde noe å si sist, samt påsken, vil forkludre denne og neste måneds detaljhandelstall, sier Chen til NA24.

Han mener man må vente til mai-tallene som kommer i juni før vi man har sikrere tall på konsum igjen.

- Dermed er inflasjonstallene desidert viktigst av de som kommer fremover. Vi venter fortsatt høye inflasjonstall og tror fortsatt på at juni-heving er mest sannsynlig. Dette er ikke konsensus og priset inn, sier Chen.

Påskeusikkerhet
SSB skriver selv at det er vanskelig å sammenligne omsetningsindeksen for mars med tilsvarende måned i 2007 på grunn av påsken.

- Den sesongjusterte indeksen tar hensyn til påskens plassering, men det er vanskelig å korrigere for påskehandelen. Den sesongjusterte indeksen for mars er derfor mer usikker enn de sesongjusterte indeksene for de andre månedene, skriver SSB.

Størst nedgang i salg av sko og klær
Butikkhandel med sko og klær omsatte i verdi (ikke justert for prisendringer) for henholdsvis 26,4 og 16,6 prosent mindre i mars 2008 enn i mars 2007. For butikker med bredt vareutvalg av byggevarer og møbler, var nedgangen på henholdsvis 12,1 og 10,1 prosent i samme periode. Totalt hadde detaljhandelsbutikkene i Norge en nedgang i omsetningsverdien på 4,8 prosent i mars i år sammenlignet med mars i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere