NA24.no

Shoppingpause i mai

Ola og Kari nordmann roet forbruket i mai. Økonom tror ikke kjøpefesten er over for det.

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 0,2 prosent fra april til mai i år.

NA24 - din næringslivsavis

Det viser volumindeksen for detaljhandel justert for sesongvariasjoner fra SSB.

Uten justering for sesongvariasjoner omsatte detaljhandelsbutikkene for 5,9 prosent mer i mai i år enn i mai i fjor, målt i volum.

Avblåser ikke kjøpefesten
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets sier tallene er svakere enn ventet. Han ventet på forhånd en vekst i detaljhandelen på 0,6 prosent. Han tror imidlertid ikke det er grunnlag for å si at kjøpefesten har roet seg.

- De underliggende tendensen er fortsatt kraftige. Vi ser store variasjoner fra måned til måned, og vi har sett tidligere at en svak mai har blitt etterfulgt av sterke junitall. Dermed er det for tidlig å konstatere at kjøpefesten har avtatt, sier Aamdal til NA24.

Klær og sko
Butikkhandel med andre nye varer, slik som klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer, hadde en volumvekst på 8,0 prosent. Salget av nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger hadde en økning i volum på 6,4 prosent i mai i år sammenlignet med mai i fjor. Volumindeksen for butikker med salg av apotekvarer, sykepleieartikler, kosmetikk og toalettartikler hadde derimot en nedgang på 1,6 prosent i samme periode.

Vanskelig måned
I en undersøkelse utført av Reuters på forhånd var det ventet en vekst på 0,5 prosent i mai.

- Mars og april tallene er alltid preget av den vanskelige korrigeringen for påsken, og det gjør det også vanskelig å spå for mai, skriver Handelsbanken i et notat fredag morgen.

Sterk elektrovekst
Butikker med salg av elektriske husholdningsapparater, radio og fjernsyn og møbler økte omsetningen i verdi (ikke justert for prisendringer) med henholdsvis 13,9 og 10,6 prosent i mai 2007 sammenlignet med mai 2006.

Omsetningen i verdi for butikker med salg av nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger hadde en vekst på 9,1 prosent. Butikkhandel med skotøy og apotekvarer hadde derimot en nedgang på henholdsvis 7,1 og 0,2 prosent i samme periode. Totalt økte detaljhandelsbutikkene i Norge omsetningen i verdi med 6,6 prosent i mai år sammenlignet med mai i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere