NA24.no

Shoppingstreik ga aksjefall

Sist oppdatert:
Svake detaljhandelstall bidrog til å sende USA-aksjene bratt ned.

De viktigste aksjeindeksene i USA endte onsdag ned 2-3 prosent.

En strøm av dårlig nytt kan føre til at investorene nå er interessert i å sikre gevinster etter et skikkelig rally de siste ukene.

Svak detaljhandel
Detaljhandelen i USA falt overraskende med 0,4 prosent i april. Hvis bilomsetningene holdes utenom statistikken falt detaljomsetningen med 0,5 prosent. Dette er andre måned på rad der detaljomsetningen skuffer og antyder at amerikanerne er blitt langt mer forsiktige med pengebruken når de besøker butikkene. Økonomene hadde på forhånd forventet at detaljhandelen ville stige med 0,1 prosent og 0,3 prosent hvis bilomsetningen holdes utenom.

Butikkaksjer var naturlig nok svake. Butikkjedene Target og Best Buy falt for eksempel begge 5 prosent. Andre forbrukerorienterte aksjer slet også tungt. Cruiserederiet Royal Caribbean falt for eksempel 11 prosent. Banker og boligentreprenører var også blant de store taperne.

Les mer: Skuffende detaljhandel i USA

Importprisene stiger derimot mer enn forventet. Et hopp i oljeprisen er med på å dra prisene på importerte varer opp. I april steg importprisene med 1,6 prosent, men ville falt med 0,6 prosent hvis petroleumsprisene blir holdt utenom.

Les mer: Oljeprisen drar opp importprisene

Fortsatt fallende lagre
For syvende måned på rad ble bedriftenes varelagre kuttet. Det er den lengste perioden med sammenhengende fall siden 2002 til 2001.

Lagernivåene falt med 1 prosent i mars. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene forventet at lagernivåene ville falle med 0,8 prosent, viser estimater fra Bloomberg News. Tallene viser at lagrene ble redusert med 1,4 prosent i februar, og det er en revidering fra 1,3 prosent som opprinnelig ble meldt.

Olje falt tilbake
Råoljelagrene falt overraskende med 4,7 millioner fat til 370,6 millioner fat i forrige uke. Det er fortsatt godt over hva som er normalt for denne tiden av året. Bensinlagrene falt med 4,1 millioner fat, mens destillatlagrene viser en økning på 1 millioner fat. Det viser de ukentlige lagertallene fra det amerikanske energidepartementet.

Les også: Stort fall i oljelagrene

Til tross for det store og overraskende fallet i råoljelagrene, sank oljeprisen onsdag, etter at den tirsdag for første gang på seks måneder snuste på 60 dollar. Den amerikanske referanseoljen WTI for junilevering falt 1,4 prosent til 58,02 dollar på råvarebørsen i New York.

I aksemarkedet falt delindeksene for oljeselskaper 3 prosent, mens delindeksen for oljeservice endt ned 5 prosent.

Gigantisk Intel-bot
Onsdag ble det klart at EU har gitt brikkeprodusenten Intel en bot på 1,45 milliarder dollar for brudd på konkurransebestemmelsene. Intel har sagt at de vil anke beslutningen.

Intel-aksjen falt likevel bare med moderate 0,5 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -2,18% til 8,284.89

Nasdaq -3,01% til 1,664.19

S&P 500 -2,69% til 883.91

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere