*Nettavisen* Økonomi.

Shtokman-løsning kan komme i helgen

De rike og mektige møtes i Russland i helgen. Dermed kan Hydro og Statoil få svar på om de får bli med på det russiske gigantprosjektet Shtokman.

I helgen møtes lederne for verdens rikeste og mektigste nasjoner, når Russlands president Vladimir Putin inviterer til G8-møte i St. Petersburg. Ett av temaene som det er ventet at kommer til å bli viet stor oppmerksomhet er Russlands medlemsskap i Verdens handelsorganisasjon, WTO.

NA24 - din næringslivsavis

Russland, som er det største landet som fortsatt står utenfor WTO, har forhandlet om medlemsskap i siden 1994, men USA har blokkert medlemsskapet, blant annet på grunn av uenighet om utenlandske bankers mulighet til å etablere seg i Russland.

Mot WTO-løsning
Men nå spekulerer stadig flere medier i at det kan komme til å bli en løsning på den 12 år lange uenigheten.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti sier Russlands finansminister Alexei Kudrin at de to landene har kommet til enighet på spørsmålet om finansielle institusjoner. Intellektuell eiendom, import og landbrukssubsidier er andre saker hvor de to partene nå er nærmere enighet.

Dermed kan det også komme et svar på hvilke oljeselskaper som får delta i det lukrative gassfeltet Shtokman, verdens største gassfelt, på russisk side av Barentshavet. Ifølge Financial Times kan en bilateral avtale mellom USA og Russland bane veien for Gazprom kunngjør hvilke partnerne som får en del av kaken.

Hydro og Statoil i gasskamp
Hydro og Statoil kjemper side om side med de to amerikanske oljegigantene ConocoPhillips og Chevron, samt franske Total, om å få en plass i partnerskap.

Det har tidligere vært spekulert i om Russland bruker Shtokman som brekkstang og pressmiddel for å få innpass i WTO og Russland skal ha utsatt utnevnelsen av Shtokman-partnerne til de siste WTO-barrièrene er fjernet.

Shtokman-prosessen har vært preget av en rekke forsinkelser, og utvalgsprosessen har allerede blitt skjøvet på en rekke ganger. I slutten av juni var de siste signalene fra Gazprom at en beslutning ville komme i løpet av august. Det var imidlertid da flere som trodde beslutningen kan bli skjøvet videre, kanskje helt til neste år.

Gigantkontrakt
Ifølge Forbes er Shtokman-kontraktene verdt rundt ti milliarder dollar, og russerne er ivrige etter å starte utbyggingen så snart som mulig, selv om det kan ta så mye som ti til 15 år før feltet er ferdig utbygd.

NA24 har tidligere skrevet at den syvende brønnen på Shtokman, hvor Hydro er teknisk rådgiver i forbindelse med boringen, påbegynnes i løpet av juli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.