Gå til sidens hovedinnhold

Sier ja til Microsoft

Norge sier ja til dokumentformatet OOXML etter opphetet debatt.

Standard Norge har besluttet å gå inn for at Microsofts Office Open XML (OOXML) skal blir godtatt som ISO-standard, ifølge en pressemelding fra organisasjonen fredag ettermiddag.

Dette er et brennbart tema i IT-kretser. Forkjemperne for såkalte åpne standarder har vært skeptiske. Blant annet har Operas teknologidirektør Håkon Wium Lie gått mot godkjennelse.

Frontene har vært steile, og IT-komiteen til Standard Norge kom ikke til enighet i sitt møtet fredag.

- Standard Norges avgjørelse har derfor vært vanskelig, men vi mener det er viktig at standarden nå blir tilgjengelig som en åpen internasjonal standard, heter det i pressemeldingen.

Det internasjonale resultatet blir offentliggjort mandag 31. mars etter at alle nasjonale stemmer er telt opp

Standard Norge har tidligere stemt «Nei med kommentarer» og gitt forslag til endringer i standarden. Kommentarene ble sendt til ISO/IEC og behandlet i februar i år sammen med kommentarer fra en rekke andre land.

Hensikten med dagens møte var å drøfte i hvor stor grad de norske kommentarene er blitt imøtekommet og om Norge burde endre sin opprinnelige nei-stemme. Det var uenighet i komiteen om de norske kommentarene er tilstrekkelig ivaretatt.

Det har vært stor interesse i norske IT-miljøer for denne avstemmingen og en stor oppslutning om Standard Norges komitéarbeid. På møtet i dag deltok 30 delegater fra blant annet offentlig sektor, organisasjoner og programvareleverandører. Også internasjonalt er interessen stor, ikke minst fordi myndighetene i mange land prioriterer bruk av standarder i sin kommunikasjon med befolkningen.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg